Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Söderhamns godaste kaka

Monica Siggstedt bakar Söderhamns godaste kaka.
Hemligheten ligger i ett recept från slutet av 1800-talet.

Annons

Monica Siggstedt vann tävlingen Söderhamns skördekaka 2011 i samband med lördagens Mickelmäss. Äppelkakan föll juryn i smaken och för att hitta hemligheten till den välsmakande pajen får man gå så långt tillbaka i tiden som till 1800-talet.

Receptet har nämligen gått i arv i familjen ända från Monica Siggstedts mormorsmor.

– Den har bakats så långt tillbaka som till slutet på 1800-talet, det är det vi känner till i alla fall.

Att det är ett gammalt recept märks i den första raden. Där framgår det att man ska inleda bakandet med att "en tekopp socker blandas med så mycket smör du har råd till".

– Det är så vi för receptet vidare, utan deciliter och gram. Man tager vad man haver som Cajsa Warg sa. Förr hade man inte alltid råd med så mycket socker och smör och det var kanske inte alltid det finaste vetemjölet som användes, säger Monica Siggstedt.

Men vad är det då som gör kakan så speciell? Det kan inte Monica Siggstedt svara på.

– Det vet jag inte, för mig är det den vanliga kakan, den är bara väldigt god.