Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är risken för gräsbränder stor

Enligt SMHI:s brandriskkartor är risken för gräsbränder stor i just Ljusdalsområdet den sista april. Räddningstjänsten manar till eftertanke innan Valborgskasan tänds.

Femdygnsprognosen över brandrisken som görs av SMHI visar att risken för gräsbrand är extra stor i Ljusdalsområdet jämfört med övriga Sverige på Valborgsmässoafton. Det röda fältet som markerar "stor brandfara" är ännu större på torsdagens karta och berör då i stort sett hela Hälsingland.

– Det verkar inte bli någon nederbörd som det först var sagt, så det finns en stor gräsbrandsrisk eftersom det är hemskt torrt i gräset, säger Peter Nystedt på räddningstjänsten i Ljusdal.

Han uppmanar alla som ska elda kasar på Valborg att vara väl förberedda innan eldningen.

– Man ska verkligen tänka sig för innan man tänder elden, och vara beredd med vattenslang och vattenkannor så att man kan släcka elden, och med stålkrattor för att kunna kratta undan glöd. Det råder inget eldningsförbud, men det är på ens eget ansvar som man eldar. Händer det något så kan det få rättsliga påföljder. Men förbereder man sig på rätt sätt så brukar det i regel inte vara några problem, säger han.

Det viktigaste är att vara uppmärksam på vart kasen är belägen, om byggnader finns i närheten, samt hur det blåser och åt vilket håll glöden från elden tar vägen.

Som eldare måste man även vara uppmärksam på askan dagen efter. Peter Nystedt berättar att många utryckningar sker på första maj, eftersom askan kan ligga och glöda länge, i flera dygn.

– Är det lite vind dagen efter kan elden lätt blåsa till liv igen. Det gäller att tänka till även där, och ha koll på elden tills den verkligen är helt släckt, säger han.