Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är marken giftig

Fyra av länets tio mest miljöfarliga områden ligger i Hudiksvall och Nordanstig. Här finns föroreningar med dioxin, kvicksilver, arsenik och antagligen sexvärt krom.

Håstaholmen är så förorenat att det har hamnat överst på länsstyrelsens prioriteringslista över förorenade områden i Gävleborg. Inget annat område har klassats som lika miljöfarligt.

Men det är inte det enda område som är förorenat. Av de tio högst prioriterade områdena i Gävleborgs län ligger fyra i Hudiksvall och Nordanstig. Det handlar, förutom Håstaholmen, om Stockas före detta sågverk, Iggesunds hårdkrom och Strömsbruk sulfitfabrik.

- Det är dåligt ur miljösynpunkt eftersom det ligger och läcker ut föroreningar. Men ur en annan aspekt är det bra, för det är lättare att få pengar till en sanering om området är högprioriterat, säger Jonas Rasmusson. Han arbetar för tillfället med att förbereda en ansökan om bidrag till saneringen av Håstaholmen. Ett projekt som beräknas kosta närmare 70 miljoner kronor.

Hur mycket en sanering i Stocka och Strömsbruk kommer kosta är ännu oklart. För att inte tala om saneringen vid Iggesunds hårdkrom. Där har man inte ens hunnit ta prover på vilka gifter som finns i marken.

- Vi misstänker att det finns nickel, kvicksilver och krom, säger Ulrika Nilsson, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

De förorenade områdena i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner har inte bedömts vara så farliga att människor inte ska vistas i området.

- De högsta halterna av föroreningar finns inte vid ytan, så det är inte farligt att vistas där. Men man ska inte börja gräva i marken, säger Ulrika Nilsson.