Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är laget som tippas ta hem division 5: "Vore naiv om jag sa något annat"

Nio av tolv division 5-tränare pekar ut Kilafors som den stora favoriten att vinna serien. Kilaforstränaren Kjell Westlund tror också på sitt manskap. – Jag vore naiv om jag sa något annat, säger han.

Kilafors IF har värvat rejält inför årets säsong i division 5, med det givna målet att vinna serien och avancera till division 4.

Rustningen av truppen har inte gått seriekonkurrenterna förbi. Nio av tolv tränare tippar att Kilafors vinner femman.

– Kilafors har värvat bra och har flera spelare med rutin från division 3. Sen har dom Robin Modd som skulle kunna spela högre upp. Det räcker i femman, säger Järvsös tränare Leif Svensk.

Kilafors själva har inget problem med att bära favoritskapet. Tränaren Kjell Westlund är tydlig med att målet är att ta klivet upp till fyran. Han tippar sitt eget lag som seriesegrare.

– Vi har så pass många bra spelare, så jag vore naiv om jag sade något annat. Vi har fått ett koppel spelare som, måste jag säga, gör att vi helt enkelt ska försöka vinna serien, säger han.

Bland nyförvärven återfinns namn som Andreas och Emil Clahr och Fredrik Westlund. Dessutom finns ett outnyttjat sparkapital i truppen från i fjol.

– Nyförvärv i all ära, men Robin Modd är en oerhört viktig spelare som får ses som ett nyförvärv. Han spelade ju bara två matcher förra säsongen, sen blev han skadad. Nu är han i en jäkla form, säger Westlund.

LÄS MER: Division 5-klubbens drömvärvning – Mathias Florén redo för återkomst

De tre tränare som inte tror på Kilafors pekar i stället ut Enånger som favorit. Bland dessa tre hittar vi just Enångers tränare Daniel Hermansson, som sticker ut hakan och tippar sitt eget lag som seriesegrare.

– Vi har målsättningen att gå upp i division 4. Det har vi förankrat tydligt med det här gänget, det vill samtliga. Truppen ser bra ut, vi har fått behålla dom flesta, säger Hermansson och lyfter fram en nyckelspelare i den förmodade toppstriden.

– Vi fick ju hem Joel Hallberg mitt under förra säsongen, som är med från start nu. Han kan bli en viktig kugge i det här lagbygget om han får vara hel.

Ett annat lag som hoppas kunna vara med i toppstriden är nykomlingen Bollnäs Kurd, som sedan starten i division 7 stadigt har klättrat genom seriesystemet.

– Vi vill gå upp och det är faktiskt målsättningen som vi har. Vi ska i alla fall vara bland topp fyra, så vi har chansen att kvala till division 4. Man måste vara lite kaxig, annars ska man inte hålla på med idrott, säger tränaren Shamdin Hajo.

Hos spelbolaget Nordicbet visar oddsen att Landafors förväntas få det tuffast i årets division 5. Laget tippas sist av spelbolaget. Men lagets tränare Pontus Westh är av en annan uppfattning.

– Det är väl lite taskigt kan jag tycka. Det är inte riktigt rättvist, vi är nog bättre än så och ska inte behöva vara där nere i träsket. Vi är ett mittenlag, skulle jag tippa på. För att vara realistisk, säger Westh.

Division 5 inleds på lördag, med matchen Bergsjö–Tallåsen.

FAKTA – SÅ TIPPAR TRÄNARNA OCH HÄR ÄR LAGENS MÅLSÄTTNINGAR

Kurt Jansson, Arbrå/Vallsta

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Kilafors har många nyförvärv från division 3, flera gamla Rengsjöspelare som har lite erfarenhet, det kommer att göra mycket. Jag tror att dom kliver upp.

Egen målsättning: Jag tror att vi kommer att vara där uppe bland topp fem, det har ramlat in bra spelare även hos oss och vi har ett riktigt bra gäng. Vi är mellan 16 och 25 spelare på träningarna. Vi kommer att överraska många lag och föreningen har det uttalat, man vill ju upp till fyran igen.

Placering i fjol: Trea i division 6. Uppflyttning efter kvalseger mot Bergsjö.

Michael Evers, Bergsjö IF

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Kilafors var ett stabilt lag i fjol, det svåraste laget vi mötte i serien då. Och sen har dom fått in några förstärkningar som är riktigt bra.

Egen målsättning: Målsättningen är att nå en stabil placering ovanför nedflyttningsstrecket, så att vi slipper kvalet. Vi hade många uddamålsförluster i fjol, så jag hoppas på lite bättre flyt i år. Vi har fått behålla stommen från i fjol, men vi har tappat några unga spelare till Ilsbo. Sen har vi Gustav Norberg tillbaka som målvakt, han har spelat anfallare tidigare. Han har varit andramålvakt i HuFF så det är en bra förstärkning. Vi har även fått in Taher Heidari och Mustafa Oulba.

Placering i fjol: 10:a i division 5. Kvalförlust mot Arbrå/Vallsta, men fick vara kvar i division 5 ändå.

Shamdin Hajo, Bollnäs Kurd IF

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Många säger Kilafors, men jag tror att det blir jämnt. Får dom några gubbar borta av dom som dom har fått in, då blir det problem.

Egen målsättning: Vi vill gå upp och det är faktiskt målsättningen som vi har. Vi ska i alla fall vara bland topp fyra, så vi har chansen att kvala till division 4. Man måste vara lite kaxig, annars ska man inte hålla på med idrott. Vi har förstärkt ganska bra och har fått in Kjell Sapa, Jesper Persson Hägg, Jon Pettersson, Dennis Östling, Mesut Agirman, Stefan Janic och Hassan Midi. Sen har vi någon till som är på gång, men som inte är klar.

Placering i fjol: 1:a i division 6 (direktuppflyttning)

Daniel Hermansson, Enångers IK

Seriesegrare: Enånger

Kommentar: Jag hoppas och tror att vi är med i toppen, jag kan tänka mig att Näsviken kan vara en kandidat. Även Kilafors har värvat och kan vara med uppe i toppen med oss. Vi tre kommer att vara ligga där uppe, det är känslan.

Egen målsättning: Vi har målsättningen att gå upp i division 4. Det har vi förankrat tydligt med det här gänget, det vill samtliga. Truppen ser bra ut, vi har fått behålla dom flesta. Det är någon som har trappat av som var med i fjol. Vi fick ju hem Joel Hallberg mitt under säsongen, som är med från start nu. Han kan bli en viktig kugge i det här lagbygget om han får vara hel. Träningsmatcher och spelmässigt har varit intressant, vi har använt mycket folk och fått bra resultat med oss.

Placering i fjol: Fyra i division 5.

Leif Svensk, Järvsö BK

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Kilafors har värvat bra och har flera spelare med rutin från division 3. Sen har dom Robin Modd som skulle kunna spela högre upp. Det räcker i femman.

Egen målsättning: Vi har gått från sjuan till femman på kort tid, en snårig väg via kval, så för vår del handlar det om att hänga kvar föratt kunna satsa vidare kommande år. Vi har fått in några bra spelare som höjer oss, sen har vi fortsatt ett farmaravtal med Delsbo.

Placering i fjol: Femma i division 6. Uppflyttning efter efterkvalseger mot Landafors.

Kjell Westlund, Kilafors IF

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Vi har så pass många bra spelare, så jag vore naiv om jag sade något annat. Vi har fått ett koppel spelare som, måste jag säga, gör att vi helt enkelt ska försöka vinna serien.

Egen målsättning: Det är att gå upp till division 4. Vi har ju fått spelare från Rengsjö och Bollnäs, så det ser bra ut. Vi har Andreas och Emil Clahr och Fredrik Westlund. Och nyförvärv i all ära, men Robin Modd är en oerhört viktig spelare som får ses som ett nyförvärv. Han spelade ju bara två matcher förra säsongen, sen blev han skadad. Nu är han i en jäkla form. Sen har vi också fått in Deeq Mohammed från Bollnäs, som har varit på gränsen mellan trean och fyran. Så det ser ljust ut, det är en jäkla fart på träningarna. Sen gäller det att vara ödmjuk inför allt, och det är väl min roll som tränare att hantera. Vi får inte tro att något är klart, bättre lag än vad vi är har råkat ut för det.

Placering i fjol: 8:a i division 5.

Lars Hellström, Näsvikens IK

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Om dom får det att funka vinner dom, meritmässigt har dom den bästa truppen i alla fall.

Egen målsättning: Vi har minst kval uppåt som målsättning. Jag tycker att vi är bättre än vad vi var i fjol. Det har sett bra ut under försäsongen, i DM gick det över förväntan då vi kom tvåa i gruppen med tre division 4-lag. Och träningmatcherna har också gått helt okej.

Placering i fjol: Sexa i division 5.

Söderala AIK, Lars”Nåjde” Olsson

Seriesegrare: Enånger.

Kommentar: Kilafors, Näsviken eller Enånger ser bra ut alla tre. Jag har inte så jättebra koll, men har en känsla att det blir Enånger som vinner.

Egen målsättning: Det har vi inte pratat om, men det blir väl att klara oss kvar eftersom vi för tredje året i rad är nykomlingar. Det ser väl ganska bra ut, vi har en stor och bred trupp. Vi har fått in några nya, bland annat Benny Dahlin. Och jag tror inte att vi har tappat någon från förra säsongen. Vi har ett ganska jämnt lag, är någon borta så gör det inte så mycket, jag räknade till att vi har använt 27 spelare under försäsongen.

Placering i fjol: Tvåa i division 6 (direktuppflyttning)

Örjan Oscarsson, Tallåsens IF

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Kilafors har sett bra ut på försäsongen, jag har sett dom under DM och dom ser ganska bra ut, tycker jag. Näsviken kanske blanda sig i lite.

Egen målsättning: Klubbens ambition är att bli ett division 4-lag. Nu har jag bara varit med i några veckor, men som jag har sett hittills har vi en ganska bra trupp, en starkt centrallinje och mycket bra spelare. Vi ska nog försöka blanda oss i toppstriden. Sen får vi se hur det blir med 15-minutersutvisningarna, jag tror att det lag som behåller spelarna på plan längst tid kommer att vinna den här serien, så stor påverkan tror jag att det får. Det är också beroende av vilken nivå domarna lägger sig på, det här är nytt även för dom. Och det blir en rejäl utmaning för oss tränare, med den nya regeln.

Placering i fjol: 5:a i division 5.

Pontus Westh, Landafors SK

Seriesegrare: Kilafors

Kommentar: Kan inte säga nåt annat. Dom har ett starkt och brett lag, jag tror att dom kommer att vara starka hela säsongen.

Egen målsättning: Målsättningen är att komma så högt som möjligt och klara sig kvar. Vi har ett ganska ungt lag. Enligt oddsen tippas vi sist, och det är väl lite taskigt kan jag tycka. Det är inte riktigt rättvist, vi är nog bättre än så och ska inte behöva vara där nere i träsket. Vi är ett mittenlag, skulle jag tippa på. För att vara realistisk.

Placering i fjol: 9:a i division 5. Kvalförlust mot Järvsö, men fick vara kvar i femman.

Mikael Wiklund, Långheds SK

Seriesegrare: Kilafors.

Kommentar: Enånger, Kilafors, Näsviken kommer nog att slåss i toppen. Ska jag välja säger jag Kilafors.

Egen målsättning: Vi har väl sagt att vi ska klara oss kvar den här säsongen. Vi har väl i stort sett samma trupp som i fjol. Daniel Almqvist till Edsbyn är den enda som vi har tappat och sen har vi fått lite tillskott också. Vi var med i toppen rätt länge i fjol, innan vi tappade fem sista matcherna. Men i år har vi sagt att vi ska klara oss kvar.

Placering i fjol: 7:a i division 5.

Stefan Bergström, Marma IF

Seriesegrare: Enånger.

Kommentar: Svårt att säga. Många tror på Kilafors, men jag tror inte att Kilafors vinner serien. Jag tycker att Enånger får bära favoritskapet.

Egen målsättning: Vi har haft en ganska stor omsättning på spelare, det blir lätt så när man ramlar ur en division som vi gjorde i fjol. Vi har fått in lite nytt, men det har gått lite gammalt. Men jag skulle tro att vi ligger på övre halvan. Vi har en ganska ålderstigen trupp och många prioriterar annat, men nu på slutet har det sett bra ut med folk på träningarna. Det har varit lite varierande under försäsongen, men det ger nog med sig nu när säsongen kommer igång.

Placering i fjol: 11:a i division 4 (degradering)