Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Här är jag hemma!"

Siv Nyström har bott i samma hus på Blomkransen i 52 år. Alldeles intill bor dottern Rose-Marie, i tvårummaren som familjen hade när hon var liten.
- Jag har fått min lägenhet precis som jag vill ha den. Och efter alla dessa år känns den verkligen som min, säger Siv Nyström.

Solen skiner över Blomkransen och en vänlig vind susar bland björkarna. Husen klättrar på den grönskande höjden, oregelbundna, olikfärgade, charmfulla. De äldsta husen i området berättar om femtiotalsarkitektur, de något yngre om sextiotalet.

Längst bort mot Rasslaberget ligger tre huslängor byggda 1970, sist ut av alla på hyresområdet Blomkransen.

Det allra äldsta huset på Blomkransen byggdes 1952. Där, på Björkhamregatan 9 B, bor Siv Nyström. Efter 52 år är hon en välkänd profil i området.

- Folk kallar mig för "kvinnan med det grå håret och hunden", säger Siv och medan solen skimrar i hennes vackert vita hår.

Hunden Zita tillhör Sivs dotter Rose-Marie som bor på Björkhamregatan 9D. Vi träffar dem en dag i maj hemma hos Siv, för att få höra Sivs berättelse om Blomkransen.

Hon och maken Torsten fick först en etta på Björkhamregatan 9D. Siv bodde då i Stockholm och det var Torsten som ordnade lägenheten. Lägenheten bestod av rum, kök, liten hall och toa. Dusch fanns i källaren.

Siv minns så väl den 13 april 1957 då hon första gången kom till lägenheten. Det fanns då bara några få hus på området och slyn växte tät strax väster om huset.

- Jag tänkte att här blir jag inte gammal, säger Siv.

Maken svarade då: "Äh, du vänjer dig."

- Och jag började faktiskt trivas på en gång, säger Siv.

Torsten arbetade vid SJ, och Siv på Slottet i Dalen. Senare började hon jobba vid psykiatriska klinikerna och fortsatte där tills hon fick barn.

Det var ont om bostäder på den tiden, och de något större lägenheterna i området var i första hand avsedda för barnfamiljer. När Siv och Torsten fick sonen Kaj kunde de flytta till en tvåa i 9D. I den lägenheten bodde de också när dottern Rose-Marie föddes.

- Jag är så tacksam för att barnen fick växa upp här och inte i Stockholm, säger Siv.

Det fanns massor av barn på Blomkransen när Rose-Marie var liten.

- Det var jätteroligt. Vi lekte så mycket utomhus att vi inte hade tid att vara inne, minns Rose-Marie.

De lekte ofta på Rassla-berget, och såg då både älg och rådjur.

Siv har fått många vänner i området. Och genom åren har hon sett Blomkransen förändras. Vissa delar har hon själv varit med och påverkat genom att vara aktiv i Hyresgästföreningen. Hon var bland annat med och tog beslut om att bostadsområdet skulle bli bilfritt.

- Jag tycker att Blomkransen är perfekt idag. Och det har vi mycket vår bovärd Janne Olsson att tacka för, säger hon.

Hon öser beröm över Jan Olsson som är områdets bovärd sedan många år. Hon minns också den äldre tidens fastighetsskötare med glädje och berättar bland annat om tusenkonstnären Olle Kvick som skötte rörmokeri och allt annat i fastigheterna.

- Det var en charmig tid.

1974 flyttade familjen Nyström in i den trevliga trea där Siv fortfarande bor. Här har hon ett rymligt kök, rejält vardagsrum, badrum, och extra toalett och ett rum som ligger lite vid sidan av med egen ingång. Hyran ligger idag på 4 771 kronor i månaden. Siv minns att ettan, deras första lägenhet, kostade 98 kronor i månaden.

När sextiotalshusen på Björkhamregatan byggdes, inrättades också två handikappanpassade lägenheter. En av dessa lägenheter ligger i 6:an, med egen uteplats och egen ingång. Här bor Berit Bertilsson med sambon Börje Ramzén.

Tidigare bodde Berits mamma Iris Olsson i lägenheten. Hon var reumatiker och funktionshindrad, och behövde en anpassad bostad. Skåpen och diskbänken i det charmiga köket sitter lägre än i en "vanlig" lägenhet".

Hallen är bred, badrummet stort och ljust. Lägenheten har två rum och kök på drygt 70 kvadrat. Berit och Börje har uteplats åt öster, och har nu också fått en stor altan åt söder.

Berit har bott på Blomkransen sedan 1974, i flera olika lägenheter, och kunde så småningom, i en tid då det inte var kö på lägenheterna, överta tvårummaren efter modern.

- Jag trivs väldigt bra, säger Berit.

Bovärden Jan Olsson berättar att 34 av de nuvarande hyresgästerna har bott på Blomkransen i mer än 18 år. 21 av dessa har bott i området i mer än 30 år.

Idag finns relaxavdelning med bastu på området, grillplatser, hobbyrum, särskilda garage för MC och moped, och kvarterslokal.

- Mitt jobb är att göra det så trivsamt här att folk inte vill flytta, säger Jan Olsson.