Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Hälsinglands farligaste vägar

Riksväg 83 och 84 skördar många dödsoffer.
Sjutton personer har dödats i trafiken på dessa vägar de senaste tre åren.
När Motormännen listar Sveriges farligaste vägar hamnar 83:an på tionde och 84:an på elfte plats.

Motormännens statistik slår fast att riksväg 83 tillhör de farligaste vägarna i hela landet. På listan över "Farliga vägsträckor – flest omkomna" hamnar 83:an på tionde plats, tätt följd av riksväg 84 vid Ljusdal. På riksväg 84 har åtta personer omkommit och åtta personer skadats svårt under de sista tre åren.

Båda vägarna är trafikfarliga, förklarar Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen. Han föreslår mitträcke på dessa vägar för att minska antalet svåra olyckor.

– Riksväg 83 håller inte tillräckligt hög trafiksäkerhetsstandard och där kanske det behövs ett mitträcke för att undvika mötesolyckor. Vid Arbrå är vägen till exempel inte godkänd, där är säkerhetsbetyget för lågt. Riksväg 84 har också lågt skydd. Där gäller samma sak.

– Det man kan säga om Gävleborg är att vägarna tyvärr är ganska dåliga. Med tanke på fjällturismen borde det vara betydligt högre vägstandard.

Riksväg 83 går från Tönnebro till Ljusdal och nio personer har dödats och 14 personer skadats svårt längs sträckan. Avsnittet mellan Lottefors och Arbrå är hårt olycksdrabbat med dålig sikt, sänkor, höjder och skarpa kurvor. På bara drygt ett år har fyra personer omkommit i våldsamma kollisioner där.