Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är hälsingarnas favoritord på dialekt!

Chalur, jollig och stöss. De orden på hälsingemål träder fram när era föreslagna ord från vår webbenkät förs över till ett ordmoln.

Intresset för dialekter är enormt i Hälsingland. Det kan jag verkligen konstatera efter att ha tagit emot telefonsamtal, brev, e-postmeddelanden och kontakter via sociala medier. Berättelser på hälsingemål, roliga uttryck och ord med olika betydelser strömmar in.

Läs artiklarna i serien Mål i mun

Det är tydligt att hälsingedialekten, eller man kanske ska säga mål i Hälsingland, är ordrik. Det finns inte minst många bra uttryck för olika känsloyttringar: örmas, fessig och ohôgsam till exempel.

Hälsingeord från A till Ö

Ordmolnet är skapat i programmet Wordle.net och inskickade ord är inskrivna direkt i programmet. Ju fler som tipsat om samma ord, desto större blir ordet. En del felkällor finns eftersom ett längre uttryck delas upp i enstaka ord och olika stavning av samma ord, liksom stor eller liten bokstav, kan inte kännas igen av programmet. Vi har försökt korrigera en del för detta, men inte lyckats hela vägen.

Dock kan jag här konstatera att chalur, som betyder ungefär misstänksam, är vinnare. Kanske för att det är tydligt, det skiljer sig från rikssvenskan, och är lätt att ta i munnen. Jollig, löjlig eller löjligt, som är Pamela Anderssons förslag till bästa hälsingeord, är också populärt. Det stavas lite olika och skrivs in i lite olika former: jolla, joll och jåll förekommer. Ord som stöss, förvånad, även stavad stôss, är ett annat ofta använt ord.

En av dem som föreslagit ordet JOLLIG är Elly Grönberg, Alingsås. Hon berättar så här:

"Hej! Mina föräldrar är härifrån Hälsingland. Men flyttade till Göteborg innan jag föddes, alltså är jag uppväxt på 'Bästkusten'!

Men min barndoms alla sommarlov tillbringades i Ljusdal med omnejd. Nu är jag på snabbvisit, för att hälsa på två 95-åriga kusiner. Tagit in på hotell här i Bollnäs, och redan första kvällen hör jag ordet JOLLIG!

Har inte hört det på jätte-jättelänge, så det måste väl vara typiskt Hälsingemål!?!"

Även om dessa tre ord syns tydligast i ordmolnet så innehåller molnet också typiska dialektord som lamä (intill), flokig (snurrig), dôrgva (spindel), och nöjäsigt (jättebra). Fortsätt gärna att skicka in berättelser och bra uttryck på hälsingemål. Det blir fler artiklar om dialekter framöver.

Det finns också några länkar till andra dialekter i Dalarna, Gästrikland och Ångermanland här intill.

LÄS MER:

Ljusnedialekten: Man ska inte skämmas för sin dialekt

Nu forskas det i Ovanåkersmål

Lennart ä sôlskreen