Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är fotbollspendlarna

Det är inte bara långt till bortamatcherna.

För Gävlegänget innebär det ännu mer resande.

Söderhamns FF är klubben med många pendlare.

– Om vi ska ha ett lag i division 2 just nu behöver vi ta in spelare utifrån, säger tränaren Benny Dahlin.

Division 2 Norrland har under många år gjort sig känd som en serie där det finns plats för många utländska importer.

Nykomlingen Ånge har inför säsongen värvat två engelsmän, en spelare från Montenegros högstaliga och en collegespelare från USA.

Bara för att nämna ett exempel bland de 14 lagen.

Söderhamns FF kör på ett annat spår i jakten på framgång. Guldkornen hittas i stället i Gävle. Det har också märkts på resultaten.

Inför förra säsongen tillkom förutom Emil Oremo inte mindre än tre spelare från Huge – Nermin Celjo, Simon Fäger och Jonas Garcia Persson.

Satsningen på gävlebor blev mer ännu uttalad i år när nyförvärven Omar Guidji och Björn Johansson hämtades in från Hille. Och båda trivs hittills alldeles utmärkt med den nya omgivningen – både på och utanför planen.

– Det är seriöst och bra. Grabbarna från Söderhamn är också otroligt ödmjuka, sociala och trevliga. De är lätta att ha göra med, säger Björn Johansson.

Samma intryck har Omar Guidji:

– Det går också bra med Benny (Dahlin) som tränare. Det går att snacka med honom.

– Det har väl att göra att han är lärare också, inflikar Björn Johansson med ett litet leende.

Men högerbacken, som blev klubbens fjärde nyförvärv inför säsongen, erkänner ändå att det finns dagar när det faktiskt tar emot att sätta sig i bilen och åka de åtta milen enkel resa till träningar och matcher.

– I bland känner man sig väldigt sliten och hinner knappt hem innan man får sticka i väg. Men det är bara bita i hop och göra det bästa av situationen. Det som kan vara lite till nackdel är att man inte kommer upp i ett antal fotbollspass i veckan.

Med sex spelare i laget som pendlar är det en slående skillnad jämfört med hur det såg ut senaste gången Söderhamns FF spelade i division 2 säsongen 2009. Då fanns amerikanen Josh Howard i laget. Resten av spelarna kom från närområdet.

Det nya tankesättet försvaras av Benny Dahlin.

– Om man är realistisk och om vi ska ha ett lag i tvåan just nu behöver vi ta in spelare utifrån för att få till spetsen.

– Sedan hoppas jag inom några år att vi har tänket med bra tränare för ungdomslagen och spetsen kommer till ett ställe och spelar. Då tror jag vi kan vara självförsörjande på spelare.

Emil Oremo är uppvuxen i Mo, men bor sedan många år tillbaka i Gävle. Och lagkaptenen håller med sin tränare:

– Det tror jag också. Men just nu handlar det mycket om att se till kvalité och resurser. Sen är det samma spelare som åkte förra året förutom två nyförvärv och det är ett sammansvetsat gäng. Samtidigt är kul att många vill ta den här resan.

– Klubben är superprofessionell i det syftet.

På torsdagskvällen tränade laget en sista gång på konstgräset på Borgs IP i Norrala. Sent på eftermiddagen i dag sätter sig spelarna i bussen för att åka de drygt 60 milen norrut till lördagens premiär mot Piteå IF.

– Det känns bra. Men vi har inte mött något lag från division 2 på försäsongen och vet inte exakt vad vi står, säger Omar Guidji.

Björn Johansson igen:

– Vi har inte haft någon riktig värdemätare. Men vi vill försöka bygga en vinnarmentalitet. Förra året var Söderhamn ett offensivt spelande lag. I år blir det kanske ett mer kompakt lag, även om vår starka sida är just anfallsspelet, säger han.