Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är det nya svarta gänget

Värstingarna i klassen fick efter ett år ihop det. Det handlar om några av de mest vilda och extrema parlamentarikerna i Europaparlamentet som till sist lyckats bilda partigrupp. Kärnan består som väntat av Le Pens Front Nation, Geert Wilders Frihetsparti, österrikiska FPÖ, italienska Lega Nord, belgiska Vlaams Belang som till sist fick ihop parlamentariker från två andra länder, och klarar därmed kravet att få bilda partigrupp.

De som lockades över var de kvarvarande polacker från KNP och en avhoppad UKIP:are. Därmed klarade man gränsen parlamentariker från sju länder.

Redan för ett år sedan var det snubblande nära att partigruppen som nu heter "Nationernas och frihetens Europa" lyckades bildas. Efter en dragkamp mellan ECR (som består bland annat av Tory med flera), EFDD (UKIP, Sverigedemokraterna och mfl) och Le Pen slutade det med flera förflyttningar som resulterade i att ECR bland annat lockade över Sannfinländarna och Dansk Folkeparti vilket gjorde att EFDD tog in Sverigedemokraterna som FN & Co hoppats på ett underlag sedan deras ungdomsförbund bildat en europeisk ungdomsorganisation tillsammans med den numera utkastade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

Vid det tillfället spådde Geert Wilders att gruppen skulle komma att bildas, även det tog lite längre tid än tänkt:

-Jag är övertygad om att detta kommer att lyckas senare i år ännu och att vi kommer att få ihop parlamentariker från de obligatoriska sju länder.

Man kan bara spekulera i varför det sker nu. Det är möjligt att familjeuppgörelsen mellan Marine Le Pen, som vill göra FN mer rumsrent, och grundaren pappa Jean-Marie bidragit till tajmingen. Jean-Marie Le Pens antisemitiska uttalanden har djupt stört Wilders som kallat de för avskyvärda. Men med pappa Le Pen utkastat så är det ett problem mindre i relationerna mellan Marine Le Pen och Geert Wilders.

Men det är inte direkt någon söndagsskoleförsamling som bildas.

I leden finns några av de stökigaste, som Lega Nordledamöter som skämt ut sig med öppen putinism och för att stöka i kammaren. Här finns två ledamöter KNP, vars ledare ville göra bordell av EU-kommissionens huvudbyggnad*, här finns UKIP-ledamoten Janice Atkinson som blivit utkastad ur EFDD-gruppen efter hennes politiska assistent försökt få en restaurang att tredubbla ett kvitto för att få ut större ersättning från partigruppsfond som finansieras med pengar från Europaparlamentet.

Andra ledamöter har bland annat varit "valobservatörer" på ryskockuperad mark i Ukraina. Front National har även dokumenterade kontakter och finansiering från ryska banker.

Däremot får inte ungerska Jobbik eller grekiska Gyllene Gryning ta plats i gruppen, eftersom de anses vara för extrema för de extrema.

Politiskt väntas gruppen bidra till ett stökigare parlament som redan nu gungar under talmannen Martin Schulz agerande, som väckt stark kritik den senaste tiden för att Schulz agerat mer i det socialdemokratiska partiintressets namn än som talman i parlamentet. Även om partigruppen i sak inte ändrar voteringssiffrorna så ökar extremhögerns formella inflytande genom att uppdrag, talartid och poster fördelas till partigrupperna proportionellt. Det lär kunna bli fler formella obstruktioner, som den som Sverigedemokraternas gruppkamrater i EFDD ägnade sig åt i veckan och som beskrevs som fulla fotbollshuliganer av SvD.s korrespondent.

Dessutom handlar det om pengar, stora pengar. Sajten Euractiv rapporterar om beräkningar som tankesmedjan Open Europé har gjort som räknat ut att partigruppen har rätt till att ta del av uppemot 17,5 miljoner euro de kommande fyra åren. Utmaningen blir att hålla ihop. Förra försöket ITS (Identitet, tradition & suveränitet) där flera av partierna i Europe of Nations and freedom ingick, körde i diket efter rasistnaklagelser mellan rumäner och italienare. Den här gången tyder det mesta på att ett års smidestid gör att extremhögern i Europa kommer att gå till parlamentsval 2019 bättre finansierade än någonsin tidigare i historien. Det är dåliga besked för oss som tror på ett öppet, liberalt och demokratiskt samhälle.

*KNP är ett intressant kapitel för sig. Partiledaren får inte plats i den nya gruppen. Sedan tidigare har partiet "hyrt ut" en MEP till EFDD (SD:s partigrupp) för att de ska klara av att bilda partigrupp. Nu "går" två ledamöter till Le Pens partigrupp medan partiledaren fortsätter som grupplös.

Fler reaktioner samt filmklipp från presskonferensen finns här.