Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är det: Hälsinglands vackraste hus

 
Vår Stad
Visa alla artiklar

Rådhuset i Söderhamn är Hälsinglands vackraste byggnad, om läsarna får bestämma. Men omröstningen var spännande in i det sista. Drygt 2800 röster lämnades in och Öjevillan i Edsbyn kom på en stark andraplats.

Denna artikel publicerades den 15 oktober 2016

Följ med in i Rådhuset och träffa samhällsplaneringschef Ingemar Olofsson som berättar mer om huset här nedan:

Vad är det som gör att en röd tegelbyggnad med inspiration av holländsk 1600-talsrenässans, med utsmyckningar i plåt och kalksten, får ta emot sådan kärlek från befolkningen?

Dessa stora pampiga byggnader från 1800-talet, eller i vissa fall ännu äldre, har genomgående fått höga röstetal även i Mittmedias andra tidningar. Samtidigt har väldigt få hus från 1900-talets mitt och framåt tagit plats i nomineringar och röster.

Rådhuset förtjänar förstås sin utnämning. Det är ett fantastiskt hus med en intressant historia och byggnadsdetaljer. I denna byggnad sammanträder kommunfullmäktige i Söderhamn, här finns kommunalrådsexpeditionen, kommunens kansli och planeringskontor med flera. Två gånger per år, juldagen och trettondagen, tänds ljusbågar i alla fönster och sprider glans över Söderhamn tillsammans med Ulrika Eleonora kyrka och utkikstornet Oscarsborg.

Det nuvarande rådhuset är det fjärde i ordningen som stått kring samma torg. Eller kanske man ska säga femte, eftersom det är uppbyggt på stommen av det rådhus som byggdes 1860, efter ritningar av Gävles stadsbyggmästare Gustav N Runes. 1876 drabbades Söderhamn av ännu en förödande stadsbrand och bland alla ruinrester och skorstenar i den delen av staden stack bara rådhusets väggar upp, taket med torn var helt borta. Även de tidigare rådhusen förstördes i bränder.

Det blev Stockholms- och slottsarkitekten Ernst Jacobsson som fick uppdraget att restaurera rådhuset och det var då, 1878, som byggnaden fick sin nuvarande utformning i holländsk renässans.

Huset har många intressanta detaljer, inte minst på taket, som är täckt med galvaniserad plåt och med ett 46 meter högt torn. Här finns smidesräcken och fialer – de uppstickande klubbor och spiror som bidrar till byggnadens karaktär – liksom andra utsmyckningar som voluter och pilastrar som blickar tillbaka till 1620, då Söderhamns fick sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. Runt om på tegelfasaden finns en mängd dekorationer i form av lejonfigurer, vackra kvinnoansikten, medaljonger och fruktklasar.

Hur är det då att arbeta i denna byggnad? Ingemar Olofsson, samhällsplaneringschef i Söderhamns kommun, guidar stolt runt inuti huset, som renoverats och fått sin rätta färg återställd.

Han berättar om sessionssalen som också har fungerat som pampig festsal. Även om arbetsrummen är moderniserade så är det högt i tak och utsikten är vacker från de höga fönstren. Ändå är det nog exteriören som är märkvärdigast.

Kampen mellan Rådhuset och Öjevillan i Edsbyn var hård. Ännu på onsdagskvällen var det väldigt jämnt och bara ett fåtal röster skiljde dem åt. Ett reportage om detta trähus i centrala Edsbyn kommer nästa vecka.

Tack för det stora engagemanget!