Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är den anrika löparklubben som har sprungit mer än fyra varv runt jorden

På lördagen genomfördes "Löpningens dag".
En dag som återkommer varje lördag för kämparna i Ljusdal Running Club som firar 30 årsjubileum.

Om kanelbullen har en egen dag så borde ju naturligtvis även löpningen premieras i almanackan. Av den anledningen genomfördes ”Löpningens dag” för första gången i samband med den första lördagen i februari 2010. Tanken var att promota löpningen och att dessutom få svenskarna att lämna soffan under de kalla vintermånaderna.

Eftersom eventet nu är inne på sitt sjunde år så kan man väl lugnt påstå att man har lyckats med sitt uppsåt. De svenska långdistansarna springer ju även under vintrarna, vilket inte minst gäller medlemmarna i Ljusdal Running Club.

Redan långt innan det fanns en speciell dag för löpningen så sprangs det emellertid för fullt i nordvästra Hälsingland. I stort sett varenda vecka under trettio års tid har medlemmar i Ljusdal Running Club träffats för att gnugga asfalt (eller is), punktligt klockan åtta varje lördag morgon. Träningsrundor som enligt GPS-klockorna brukar variera mellan fem och tretton kilometer, och som traditionsenligt avslutas med bastu och kaffe.

Då klubben bildades i slutet av 1985 var det först och främst för att tillgodose det växande intresset för långdistanslöpning. Syftet var alltså att samla ortens långlöpare för gemensamma träningar en dag i veckan med tanke på de stora begivenheterna Stockholm Marathon och Lidingöloppet.

Ganska tidigt började emellertid medlemmarna söka sig utanför Sveriges gränser och av den anledningen fanns Ljusdal Running Club representerad i bland annat Aten Marathon och New York Marathon i mitten av åttiotalet. Aptiten på internationella arrangemang har suttit i sedan dess och i skrivande stund har föreningen erövrat alla kontinenter förutom Antarktis.

Några av eldsjälarna som startade klubben är fortfarande aktiva, som exempelvis Ove Svedlund och förre sporthandlaren Tommy Kurppa. Båda kan vittna om det enorma intresset som fanns för Ljusdal Running Club när föreningen bildades för trettio år sedan. Men enligt Tommy Kurppa så hade intresset då mer att göra med klubbens snygga träningsoverall än behovet av gemensamma träningar.

– I samband med New York Marathon 1987 träffade jag en för mig helt okänd stockholmare som hade vår klubboverall på sig, berättar Tommy.

– Träningsoverallen var populärare än klubbträningarna.

Under en normal lördagsmorgon brukar det samlas minst tio-femton löpare utanför elljusspåret i Ljusdal. Där finns det nämligen tillgång till omklädningsrum, bastu och inte minst kaffebryggare.

I Ljusdal Running Club ingår bland annat en trollande präst, en grävmaskinist, en fågelskådande tandläkare och två revisorer. En underbar mix av löpare med olika kapacitet och bakgrund. En garant för att det aldrig tar slut på diskussionsämnena under och efter träningspassen.

Något som däremot alltid tar slut på lördagarna är bullarna, men det handlar ju mer om självbevarelsedrift. Under sin trettioåriga existens så har Ljusdal Running Club totalt sprungit en sträcka på lördagarna motsvarande fyra varv runt planeten. Lägger man därtill även de nästan femhundra marathonlopp som medlemmarna har genomfört så ska det adderas ytterligare ett halvt varv runt jorden.

Tar man i beaktning att en normal löpare förlorar 0,8 – 1,4 liter svett i timmen så har klubben under alla sina lördagsträningar dessutom gjort av med sexton kubikmeter svett och kalorier motsvarande två ton fett. Utan kaffet & bullarna skulle det med andra ord inte vara mycket kvar av klubben.

Det pågick löpaktiviteter även i en annan del av kommunen under ”löpningens dag” 2016. I Järvsö hade Peter ”Peppe” Lindholm regisserat Trainingcamp Järvsö, en aktivitetshelg med bland annat löpning, skidåkning (klassiskt och alpint) och yoga.