Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är de populäraste namnen

I dag presenterades Statistiska centralbyråns statistik över de populäraste namnen på nyfödda barn i fjol.

Annons

Lucas knuffar ned William från namntronen efter två år.

903 flickor fick heta Alice, som är det vanligaste flicknamnet för tredje året i rad. Efter Alice kommer Maja med 767 flickor, tätt följd av Elsa med 766. Sedan följer Ella, Julia, Ebba, Alicia, Olivia, Alva och Wilma bland flickorna.

Alice har funnits med bland de tio populäraste namnen sedan 2005. Maja har varit på samma lista 2003 och Elsa sedan 2008.

Lucas, som 935 pojkar fick heta, puttade ner William, de senaste två årens vinnare, till en andraplats.

Bland pojkarna är det Oscar som tar tredjeplatsen. Sedan följer Oliver, Hugo, Charlie, Liam, Alexander, Axel och Elias på tio-i-topp-listan.
- Det som är modernt nu är relativt korta namn, två- och max trestaviga. Och det är samma namn som har legat i toppen en tid, säger Inge Göransson, utredare vid SCB.

TT: Är det några namn som hotar de som toppar?
- Det är det väl egentligen inte. På herrsidan skulle det vara Charlie som är riktigt på uppåtgående och har avancerat under hela 2000-talet.

Charlie är sexa i den nya statistiken och låg på åttonde plats 2012.

Lucas, William och Oscar har varit på tio-i-topp-listan sedan millennieskiftet, enligt SCB. De toppar nu i tretton av landets 21 län.

I elva län toppar Alice. Men Västmanlands län sticker ut ur mängden: Där var Molly det populäraste flicknamnet under 2013, ett namn som inte ens finns med på tio-i-topp-listan.

Hilma, Ellinor, Sally, Melina och Nicole är nya bland de 100 vanligaste flicknamnen. Hilma hamnar på plats 89 med 146 namn.

Evelina, Frida, Sofie, Annie, Lina och Hedvig petades bort från listan av de nya.

Bland pojkarna är Louie och Tor nya bland de 100 populäraste. Louie, som ökat mest rent procentuellt, hamnar på plats 90 med 166 namn. För My och Hampus gick det däremot sämre - de stod för den största minskningen i popularitet.

Ali, Levi och Hannes fick lämna pojkarnas 100 i topp.
- Ibland spekulerar man i om dubbelnamnen är på väg tillbaka. I viss mån förekommer de som förnamn, men inte så mycket som tilltalsnamn än. Och det är i så fall inte alltid samma namn som förekom när de var populära på 30-, 40- och 50-talet. Det är inte Lars-Göran och Britt-Marie längre, säger Inge Göransson.