Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är de lokala valvinnarna

Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet gick starkast framåt bland Ljusdalsväljarna i valet till Europaparlamentet. Moderaterna och junilistan blev de lokala förlorarna.

Valvakan blev en riktig energikick för bland annat Miljöpartiet, som i de första prognoserna gick starkt framåt. I hela Sverige ökade partiet med 4,4 procent i EU-valet i jämförelse med 2009. Även bland Ljusdalsväljarna var ökningen påtaglig med en ökning på 3,8 procent.

– Vi brukar ju ha lite sämre siffror lokalt, så det här var jättekul. Man har ju känt den senaste tiden att det är många som hejar på oss och det här ger kraft inför riksdagsvalet, säger Karin Jansson (MP), kommunfullmäktigeledamot i Ljusdal.

En annan uppstickare bland Ljusdalsväljarna är Feministiskt initiativ, som fick 6,1 procent av de lokala rösterna. En ökning med nästan fem procent sedan förra valet 2009.

Det parti som ökade allra mest bland Ljusdalsväljarna var Sverigedemokraterna, som kammade hem 12,1 procent av rösterna. En åttaprocentig ökning sedan valet 2009.

– Det var positivt att höra. Vi hade räknat med en fördubbling men det här var ju mer än så, säger kommunfullmäktigeledamot Benny Bergström (SD), som tror att framgångarna delvis beror på att många är EU-kritiska i Ljusdal.

Även nationellt ökade Sverigedemokraterna stort, och runt om i Europa gick flera högerpartier framåt.

Något som oroar bland annat Örjan Fridner, ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal, vars parti minskade med ungefär en procent bland Ljusdals väljare.

– Att SD går fram så starkt gör mig rädd. Jag ser dem inte som bärare av demokrati, antidemokratiska partier är jag alltid rädd för, säger han.

Det egna tappet hos de lokala väljarna ser han inte som någon jätteförlust, och konstaterar att han är självkritisk men glad över söndagskvällens valresultat.

– Vi har lärdomar att dra, bland annat av att FI har gått så starkt framåt, vi behöver göra mer för kvinnorna i vårt parti, säger Örjan Fridner.

En av EU-valets stora förlorare blev Moderaterna, som tappade många väljare både nationellt och lokalt och fick se sig omsprungna av Miljöpartiet, åtminstone på nationell nivå. Lars Molin (M), oppositionsråd i Ljusdal konstaterar att partiet har motvind, med en tillbakagång med 2,5 procent bland Ljusdalsväljarna.

– Det gör ju att vi förstår att valrörelsen framöver måste vara mycket tydlig och konkret. Vi måste tänka på vilken politik vi vill driva i Ljusdal nu, säger han.