Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är datumet då Miljöpartiet lämnar regeringen och ett S&M-styre tar över Sverige


Den 15:e maj 2016 har regeringen spruckit. Efter en uppslitande strid på Miljöpartiets kongress i Karlstad där ett hårt slag om verklighetsbilden har stått tvingas ett språkrör i tårar ge slaget förlorat och meddela statsminister Löfven att partiets gräsrötter bestämt sig för att ta Miljöpartiet ur regeringen. 

Läs mer: Härtill är regeringen nödd och tvungen

Det är en framtidsspaning efter regeringens hårda kursändring i flyktingpolitiken där Sverige nu ska ligga på EU:s miniminivåer när det gäller asylpolitik. 

Inför röda varningslampor tog regeringen ansvar genom att försöka skapa uthållighet i svensk flyktingmottagning. Det blev en hård tvärnit. Många anser att det var Braskläge, härtill nödd och tvungen, för andra är det både beklagligt och chockerande. 

Även språkröret Åsa Romson verkade under presskonferensen vara i chock och pratade om en strid om verklighetsbilder i riksdagsgruppen. Enligt Dagens Industri var striden stenhård och vinsten blev bara med en rösts övervikt.

Läs mer: Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar? 

Redan har fajten flyttat ut från riksdagens stängda dörrar till att ske inför öppen ridå. Miljöpartiet är ett parti som är ökänt för att ha riksdagsledamöter som är i opposition mot sina egna ministrar, men i ett historiskt tufft läge har krypskyttet övergått i öppen strid: 

– Jag kan inte. Det går bara inte, skriver partiets försvarspolitiske talesman Jakop Dalunde på Facebook.

–Dagens beslut går förbi det som jag ser som gröna grundvärderingar, säger Gävleborgsbänkens Anders Schröder till Expressen som också har pratat med Rasmus Ling från Malmö:

– Jag har väldigt svårt att se att jag kan stå bakom en proposition med ID-kontroller.

Och även om språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin försökt dämpa reaktionerna med att tala allvar så lär det knappast vara lugnande för kritikerna att han också sågar den egna regeringens politik i en intervju med Ekot:

– Det är ett väldigt dåligt förslag. Tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheterna till integration och försämrar möjligheten att få känna sig trygg.

Lägg till ett rasande språkrör för Grön Ungdom, arga Gröna Studenter och gräsrötter som känner sig vilsna. Och ovanpå det väntar ett halvår med fler beslut som kan vara tuffa för kritikerna att svälja. En regering som tar ansvar för Sverige i en orolig omvärld ser bland annat till att öka försvarsanslagen ytterligare. Precis som med den tidigare flyktingöverenskommelsen så har många flaggat för att det inte är tillräckligt. För att klara "enveckas-försvaret" behövs åtskilliga miljarder skjutas till, och även det är som säkerhetspolitisk signal i en allt oroligare omvärld alltför svag. 

Framåt maj torde maskrosornas kris nå kulmen och risken är inte obetydlig att språkrören förlorar regeringsmakten på kongressen. Om det inte redan då har skett i riksdagsgruppen.

Läs mer: Resa över havet till Estland ger insikter om aldrig mer ensam

Alternativen då? Även om Liberalerna känt sig sugna på S-samarbete torde veckans kursändring göra att känslorna svalnar. 

För Centerpartiet har frågan aldrig varit aktuell, partiet har inte glömt att S försökte kampanja C ur riksdagen, lägg därtill knuffen i valrörelsen och att ingen Centerpartist med självbevarelsedrift drömmer om att sätta sig i MP:s stol efter den här veckan. 

Om Miljöpartiet lämnar öppnar sig istället dörren högerut. Det som det viskades om redan efter valet men som var omöjligt på grund av partiernas självbilder är plötsligt närmare än någonsin tidigare. En stor koalition mellan S och M. 

Socialdemokraterna lär inte ha svårt att gå ännu längre i flyktingpolitiken tillsammans med Moderaterna. Det skulle också innebära slut på regeringsoro och vara en signal om stabilitet till vår omvärld. Samtidigt får vi ett centraliserat och betongorienterat Sverige på köpet. 

Det här fanns troligen med i Romsons och Fridolins kalkyler under striden om verklighetsbilder i riksdagsgruppen, återstår att se om de lyckas övertyga gräsrötterna att Sverige är värt att regera.