Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är butiken som anmäler mest: ”Det är alltid tillfället som gör tjuven”

Kläder och livsmedel snattas mest. Men Systembolaget tillhör aktörerna som anmäler flest butiksstölder.– Vi har besökare som i andra butiker skulle ha ögonen på sig, säger butikschefen Daniel Göransson.

Varje år inträffar omkring 2 000 000 stöldbrott i svenska butiker. Det totala uppskattade värdet på de varor som stjäls landar på 4,6 miljarder kronor. Det visar siffror från intresseorganisationen Svensk handel.

Trots det anmäls väldigt få snatterier och stölder. Svensk handel uppskattar att endast två procent polisanmäls. Vanligtvis då en tjuv upptäcks på bar gärning och kan överlämnas fysiskt till polis.

– Stölder och snatteri i butik är ett stort problem. Det handlar inte bara om stora ekonomiska värden som går förlorade, utan i högsta grad om handlarnas och butiksmedarbetares arbetsmiljö och säkerhet, säger Karin Johansson, vd, Svensk Handel.

Sista veckan i april försökte Svensk handel uppmärksamma butiksstölderna extra. I en kampanj uppmanade organisationen alla butiksansvariga att polisanmäla samtliga snatterier.

Enligt polisens statistik i region Mitt verkar kampanjen dock ha varit tandlös. Med reservation för eftersläpning anmäldes endast 4 snatterier i Hälsingland under fokusveckan. Samtliga i Bollnäs.

Det är betydligt färre än de 16 snatterier som anmäldes veckan innan. Det är även lägre än motsvarande veckor 2015, då 6 respektive 14 snatterier anmäldes.

Kläder och livsmedel är de två kategorier som snattas och stjäls mest i Sverige. Sett till antal butiker och polisanmälningar är emellertid Systembolaget den mest drabbade aktören, enligt Svensk handel.

Regionala skillnader är dock oifrånkomliga, vilket bekräftas av en rundringning till Systembolagets butiker i Hälsingland – som inte känner igen sig i bilden som Svensk handel presenterar.

– Det förekommer, naturligtvis. Men jag tycker ändå att vi är ganska skonade. Det händer någon gång i månaden. Men inte värre än så, säger Daniel Göransson, butikschef i Bollnäs.

Han får medhåll från sina kollegor i Edsbyn, Söderhamn och Hudiksvall. Beskedet är snarlikt från alla: snatterier förekommer, men det sker sällan och i liten omfattning.

– Vi försöker att vara väldigt kundvänliga och synas mycket ute på golvet, säger Mikael Hanold, butikschef i Söderhamn.

Enligt Daniel Göransson har Systembolaget en ny policy sedan en tid tillbaka. I stället för att leta efter misstänkta snattare försöker de betrakta alla besökare som kunder. På det sättet kan de bygga upp en relation till varje besökare, menar Daniel Göransson.

– Vi har besökare som i andra butiker skulle ha ögonen på sig. Men vi försöker att se dem som kunder. Jag tror det blir bättre i längden om man kan ha en sådan relation till alla.

Det är en taktik som även Mats Johansson, butikschef på Systembolaget i Hudiksvall, håller med om.

– Det är mycket bättre. Då visar vi att vi ser dem och finns där. Det är alltid tillfället som gör tjuven, säger han.

Enligt Svensk handel kan Systembolagets utsatthet till viss del förklaras med att deras utbud är mycket stöldbegärligt.

En annan förklaring kan vara att Systembolaget är mer benägna att anmäla stölder i sina butiker, jämfört med fristående butiker i andra branscher.

Fakta: Det här stjäls mest från butikerna

- Kläder

- Livsmedel (utöver kött och godis)

- Alkohol

- Elektronik

- Kosmetika

Källa: Svensk handel.