Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är 80-årige pingisveteranen som vunnit 48 SM-guld

Pingisentusiasten Erik Vilhelmsson har varit med på 10 Veteran-VM, 10 Veteran-EM samt 54 polismästerskap – varav han har vunnit 48. I fjol tog han dessutom sitt 100:e DM-tecken.
– Jag tänker hålla på så länge jag har förståndet kvar och kan röra mig, säger Hälsinglands meste pingisveteran.

Annons

Ingen kan komma och säga att Färilasonen Erik Vilhelmsson är grön i gemet. Att han började spela bordtennis i sin ungdoms dagar, en alldeles vanlig dag 1947, var dock en tillfällighet.

– Jag mötte två bröder från trakten när jag var ute och cyklade. De frågade om jag ville följa med och spela pingis, berättar Erik Vilhelmsson.

Eftersom han inte hade spelat något innan fick han en racket i handen och order om att börja öva mot en vägg.

Kort därefter fick han ställa upp som Färilas ena spelare i lagmötet mot Korskrogen.

– Jag minns så väl att jag förlorade med 21-6, 21-6. Jag hade ingenting att sätta emot och de bollar jag vann handlade om tur, säger Erik.

Trots den tuffa inskolningen blev han sugen på att fortsätta. När det var dags för returmatch var han mycket bättre förberedd.

– Då vann jag över samma kille efter tre set.

Erik Vilhelmsson är född 1934 i Färila. Efter uppväxten i det lilla samhället började han jobba som polis i Ljusdal, där han höll gatorna säkra i 40 år.

Bordtennisen har följt med honom som en röd tråd genom hela livet. Snart har han spelat i 70 år.

Han är emellertid inte ensam om att spela pingis i hög ålder. På det förra veteran-SM var det 27 personer anmälda i klassen för 80-åringar.

– Och de är nästan bara gamla stjärnor.

Vad får du ut av all träning?

– Jag får ut mycket. Jag får öva upp rörligheten och reaktionerna. Dessutom träffar jag många kamrater.

Hur kommer det sig att du hållit på så länge?

– Jag hinner inte sluta. Det bara rinner på.

Vad är det som driver dig?

– Jakten på placeringar. Jag är en tävlingsmänniska.

Hur reagerar du när du vinner?

– Jag är inte den som skriker ut mina känslor. Men jag mår bra när jag lyckas. Samtidigt blir jag heller inte riktigt arg när jag förlorar.

Tack vare bordtennisen har Erik Vilhelmsson fått resa över stora delar av världen. Australien, Kina, Japan, Italien, Österrike, Finland och Tyskland är bara några länder han har besökt genom sitt deltagande på EM och VM.

Och ännu har han inga planer på att sluta.

– Om fyra år går VM i Las Vegas. Jag hoppas att jag ska kunna vara med där. Tyvärr är det sista året i 80-årsklassen då, så jag kommer att få det tufft mot de yngre spelarna, säger Erik Vilhelmsson och fortsätter:

– Jag tänker hålla på så länge jag har förståndet kvar och kan röra mig.