Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har aldrig varit med om något liknande"

På söndag kväll översvämmades flera radhus vid bostadsområdet Bergbacken. Vattenmassorna steg så snabbt att fastighetsbolaget Faxeholmen fick gräva upp gräsmattor och vägar för att leda bort vattnet.

Redan på söndag eftermiddag började dagvattenbrunnarna vid bostadsområdet Bergbacken svämma över. Framåt kvällen steg vattenmassorna så fort att flera radhus vid området tog in vatten.

Berit Johansson, en av de boende i området, fick sitt vardagsrum översvämmat. Hela hennes radhuslänga tog in vatten.

– Det gick så fort. Jag höll utkik på gräsmattan under kvällen eftersom jag var orolig för min tomatplanta och helt plötsligt hade hela uteplatsen svämmat över och det började forsa in vatten i vardagsrummet, berättar hon.

Hon pekar mot altandörren och visar hur hon försökt täta golvlisterna och dörrspringan med handdukar, något som hjälpte åtminstone ett tag. Alla ömtåliga saker i vardagsrummet har hon fått stapla upp på bokhyllor och skåp.

– Jag är så skärrad och kommer nog inte kunna sova en blund i natt. Jag vet inte var jag ska sova heller för här går det inte att bo, berättar hon.

De boende i området hade samlats utanför husen för att dokumentera översvämningarna. Några av dem hade till och med bytt om till bikini och badbyxor för att ta sig ett dopp bland vattenmassorna.

De fick dessutom bevittna hur Faxeholmens grävmaskiner grävde upp både gräsmattor, vägar och nätverkskablar för att leda bort vattnet.

– Det är ett riktigt katastrofläge. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är otroligt tragiskt och nu försöker vi helt enkelt göra det bästa av situationen, berättar Petri Berg, vd på Faxeholmen.

Enligt honom kom de stora vattenmängderna från en källa i ett närliggande skogsområde, och när dagvattenbrunnarna blev överfulla hade vattnet ingenstans att ta vägen.

Det blev en lång söndagskväll både för Petri och för de boende vid området. Faxeholmen uppmanar alla drabbade att så snabbt som möjligt kontakta sina försäkringsbolag.

– Nu får vi helt enkelt försöka rädda det som räddas kan, säger han.