Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansson: Tackar någon nej till fotbolls-VM?

Varför skulle jag bry mig om ett hockey-VM som så många spelare nobbar?

På fredag, den 9 maj, börjar årets hockey-VM.

Dagen efter är det dags för finalen i årets Eurovision Song Contest.

Som av en händelse inleder Sverige VM-spelet mot det Danmark som står som värd för Europas hetaste musiktävling.

Båda arrangemangen har en sak gemensamt: De tas emot med en axelryckning av de etablerade och mest namnkunniga svenskarna på sina respektive scener.

Därför tycker jag att de här två evenemangen är ungefär lika kalla.

För varför skulle jag bry mig om ett hockey-VM som så många spelare nobbar?

2004 representerade Lena Philipsson Sverige i Istanbul med låten Det gör ont. Som blev It hurts på engelska – låttitlar som passar alldeles ypperligt på en drös svenska NHL-spelare.

Så länge som spelarnas lag är med i NHL-slutspelet är det blod, svett och tårar som är ledorden. Då har ingen en tanke på att vika ner sig.

Men i samma sekund som den slutsignal ljuder som betyder att deras lag är utslaget händer något märkligt.

Då utbryter helt akut en smärre epidemi av krämpor som gör att väldigt många kroppar och knoppar inte har energi och kraft för att representera sitt land i ett VM.

Då kan Hudik Hockeys slogan att "Hockey känns" definitivt användas som svensk VM-etikett.

Hockeyprofessorn Leif Boork har twittrat i ämnet. Och han tycks inte vara speciellt imponerad eller övertygad om alla smärtor:

"Spelare är 25 år. Arbetar fr slutet av aug - mitten av april. Semester+rehabträn= 4 1/2 mån. Tjänar 10-40 miljoner SEK/år. Och nej tack VM?".

När någon försvarade spelarna med att de skulle vara pappalediga svarade Boorken: "För 10-40 miljoner SEK per år så är allt i princip hockey. Orkar de inte kan de ha ett vanligt jobb".

Jag har full respekt för alla er som tycker hockey-VM är en fest.

Men ni kan väl i alla fall hålla med mig om att det är något som är tokigt när en VM-final i hockey ska spelas den 25 maj?

Då har det nästan gått en månad sedan Valborgsmässoafton, då de sista spillrorna av vintern eldades bort samtidigt som våren sjöngs in.

Då har flyttfåglarna hittat hem och vinterkläderna förpassats till sommarförvaring och i rabatterna surrar humlor och bin runt sköna blomster.

En sista undran: Tackar någon fotbollsspelare i världen nej till det VM som startar tre veckor efter hockeyns VM-final..?