Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansson klar för AS Monaco

/
  • Frö drygt en månad sedan var Petter Hansson

Först Ralf Edström sedan Pontus Farnerud och nu Petter Hansson.

Mittbacken är som tredje svensk klar för AS Monaco FC.

Kontraktet gäller för ett år.

– Det här var det jag önskade, säger Hansson.

Annons

Efter fem år i holländska Heerenveen och tre år i franska Rennes packar Petter Hansson flyttlassen för en ny och sista (?) anhalt på sin resa som professionell fotbollsspelare.

– Kanske är det så. Men det kan bli fler säsonger i Monaco, vi får se, säger Hansson, på besök hemma i Stugsund.

Där har han de senaste dagarna gått och väntat på ett "oui!" från Monaco. Den punkt som återstod var att veteranen skulle klara en läkarundersökning som var av det grundligare slaget. Och det blev grönt ljus.

– Man vet aldrig vad de kan hitta, det finns alltid en liten risk, säger Hansson, som helt siktat in sig på AS Monaco.

Någon plan B fanns inte.

– Nä, då vet jag inte vad jag hade gjort.

Det blir en hypotetisk fråga.

Hansson blir nu svensk nummer tre i Monacos rödvita ställ där Pontus Farnerud och Ralf Edström tidigare svettats. Hansson bedömer att den enda fotbollsklubben in det lilla furstendömet på franska sydkusten sett till kapaciteten är på samma nivå som det Rennes han lämnar.

Annat lär vara mer olikt.

För inget liknar Monaco – en mikrostat där skattetrycket är noll och där alla invånare är rika och många kända. 125 nationaliteter trängs på en yta av knappt två kvadratkilometer.

Att bo där blir ett äventyr i sig, tror Hansson.

– Det är lite därför det lockar också. Det är jäkligt fint med extremt mycket hus som står tätt. Och hyfsade båtar som ligger i hamnen. Det är nära till allt, det är rätt så litet.

Hansson och hans familj har redan sonderat marknaden för boende och bedömer hyrorna som "sjukt dyrt". Till den 21 juni måste det lösa sig, då börjar träningen för den nya klubben.

Vad väntar då där? Om det blir mycket nya intryck under vardagslivet i furstendömet så tror Hansson att han kommer att känna igen sig i det som sker på träningsplanen en bit upp i bergen på den franska sidan och inne på hemmaarenan Stade Louis II. Tränaren Guy Lacombe gjorde Petter Hansson till lagkapten redan då han tränade Rennes. Anledningen är attityden, tror Hansson, som inte tänker ändra sin varudeklaration den här gången.

– Inställningen är viktig. Och jämnheten. Jag är inte med för att spela som nummer tio och föra spelet.

Lacombe vet vad han vill ha och Hansson vet vad han ska leverera. En lyckad kombination, tror Simon Bank, Sportbladets krönikör med Ligue 1 i sitt bevakningsområde. "Lacombe ville ha en trygg, rutinerad kraft som gör ett kanonjobb både på planen, bänken och träningsanläggningen.Han värvar Petter Hansson. Han vet att han får det han behöver.", skrev Bank tidigare inför 33-åringens klubbyte.

I ligaåttan AS Monaco FC är medelåldern strax över 25 år i en talangfull trupp som innehåller spelare från 13 nationer. Nu kommer den 14:e, med viss rutin på att profilera sig i nya omklädningsrum.

– Jag smyger med i början, man får känna sig för. Det är svårt det där, man är så olika som personer, jag är nog relativt tyst i början. Men på träningarna är det en annan sak, då måste man prata, säger Hansson.

Det lär bli franska som gäller. Och det är numera inga problem för den forna landslagsbacken som snart säger bonjour till sin tredje proffsklubb.

– Det är inte så långt kvar på semestern. Det går fort, säger Petter Hansson.

Annons