Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Karlsson 70 år

Hans Karlsson, Marmaverken, fyller 70 år tisdagen den 10 maj. Han är född i Koldemo, Arbrå.

Efter åttaårig folkskola praktiserade han som elektriker på Arbrå El-byrå och var springpojke på Arbrå Järnhandel.

Han anställdes sedan som svarvare på Arbrå verkstad 1960, där han stannade fram till militärtjänstgöringen på LV5 i Sundsvall.

När han återvände till Arbrå 1967 var det som svarvare på Bruks Mekaniska. Därefter blev det arbete på Westbergs Mekaniska i Bollnäs fram till 1974.

Hans Karlsson har också arbetat åt Securitas i 14 år och var under den tiden väktare, arbetsledare och platschef för Söderhamn-Bollnäsavdelningen.

Jubilaren flyttade sedan till Bollnäs och skaffade sin första hund, schäfern Bch Atos.

Hundar har varit en stor del av Hans Karlssons liv. Han har varit hundgårdsförman och specialinstruktör inom flyget på F15 i Söderhamn, hundtjänstbefäl inom Hemvärnet i Hälsingland och FN-utbildare i bomb- och minhundar för Libanon och Kuwait.

Hundar har förgyllt hans liv även på annat sätt. Sedan mitten av 1960-talet har han varit aktiv inom brukshundklubben, som utbildare, funktionär, domare och som tävlande i Sverige och utomlands med stor framgång.

Bland hans meriter märks svensk mästare vid fyra tillfällen, nordisk seger inom bruks- och tjänstehundar samt titeln Storgrabb nr 1, Gävleborg, som länets mest meriterade hundförare.

Hans Karlsson sjukpensionerades 2007 efter en ryggskada som han ådrog sig i tjänsten på F15, i samband med draghundskörning med sina soldater.

Dessförinnan hade han drivit Söderhamns Bevakningsservice, tillsammans med Mona Åhlenius. Efter pensioneringen tjänstgjorde han åt Statens hundskola som fodervärdskonsulent.

Hans Karlsson har tidigare varit aktiv inom kyrkan i Söderala pastorat, i nämnd, kyrkoråd, fullmäktige och i Mo kyrko- och hembygdskör.

Jubilaren är bortrest på födelsedagen.