Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Jonsson nytt kommunalråd

Det blev en tyst protest, när Hans Jonsson på måndagskvällen valdes till nytt kommunalråd efter Björn Mårtensson. Alla partier, utom Centerpartiet, avstod nämligen från att delta i fyllnadsvalet som gällde 11 olika poster, som ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i OKAB näringsliv.

Hans Jonsson presenterades av Ulf Odenmyr, som verkade upprörd över de övriga politikernas agerande.

– Jag är lite förvånad att ni avstår. På detta sätt vill ni visa er makt, men ni kommer att få samarbeta med Hans Jonsson. Jag hoppas ändå att vi alla hjälps åt för att göra hans väg lätt, sade Ulf Odenmyr.

Hans Jonsson medger att det har varit en turbulent tid i kommunen och inom Centern lokalt efter att Björn Mårtensson tvingades avgå som kommunalråd.

– Nog har det varit en turbulent period med diskussioner och förhandlingar. Från Centerns sida har man varit konsekvent och inte varit beredd att lämna kommunalrådsposten till något annat parti. Det har inte varit någon fråga för oss, säger Hans Jonsson.

Centern har hela tiden stött sig på det faktum att man är det största borgerliga partiet i kommunen med 15 mandat i kommunfullmäktige.

– Den här frågan om Björn Mårtenssons efterträdare har fått väldiga proportioner. Centern har sett det som att hitta en ersättare precis som många andra partier har gjort under den här mandatperioden efter att andra politiker har avgått, säger Hans Jonsson.

Hans Jonsson är 43 år och uppvuxen i Knåda. Efter grundskola gick han skogsbruksskola i Ljusdal och sedan vid lantbruksuniversitet i Värnamo, där han utbildade sig till skogstekniker (skogvaktare). Han blev tidigt intresserad av skogen och siktade på ett yrke där. Han blev färdig skogstekniker 1991.

Han satsade vidare på en ekonomutbildning och blev klar civilekonom 1994. Han läste främst vid högskolan Gävle-Sandviken men även vid Mitthögskolan i Sundsvall.

De senaste 15 åren har han jobbat för LRF Konsult. Han hjälper småföretagare och privatpersoner med både ekonomisk och juridisk konsultation.