Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans drömhus är Sveriges fulaste

När Alexander Ericson slutligen hittade sitt drömhus fann han Sveriges fulaste fasad.

Han och familjen flyttade hit i september, men de hade varit på väg i två år. Två år av letande efter den där känslan som bara ett drömhus kan ge.

– Alla snackade om den där känslan: det här vill man ha. Den hade vi inte känt under de två som vi letat hus här i Ljusdal, men när vi kom hit kände vi det direkt, säger Alexander Ericson som med vi menar sig själv, frun Johanna och sonen Arvid. 

Vi står utanför huset som ligger på en höjd mellan Växnan och Onsängsjön. Ägaren kallar det ett kråkslott och även om det är med en skämtsam ton finns där ett korn av sanning. För trots att detta är drömhuset är det långt ifrån klart och det är framför allt fasaden som är eftersatt. Så pass eftersatt att Alexanders svärmor tipsade honom om att delta i tidningen Vi i villas tävling om vem som har Sveriges fulaste fasad. Med ett första pris på 50 liter färg var Alexander Ericson inte sen på att nappa.

– Jag skickade in en bild och därefter raggade röster som sjutton. Sen lyckades vi vinna, säger han märkbart nöjd men tillägger snabbt.

– Det är inte ett så charmigt pris att vinna kanske, men färgen var ett välbehövligt bidrag till renoveringen.

En imponerande bedrift då över 100 bidrag deltog i tävlingen. Själv tycker han faktiskt inte att fasaden är så hiskelig att den förtjänar ett så osmickrande pris, men förstår varför det blev hans hus som vann.

– Nej, jag tycker inte det är den fulaste fasaden i Sverige, det fanns mycket fulare bidrag i tävlingen. Men här kommer det bli väldigt fint när det är klart och det blir ett tacksamt efter-reportage för Vi i villa sedan, säger Alexander Ericson.

Och man kan förstå varför tidningen vill göra en uppföljning, för färgen kommer göra en enorm skillnad. Huset har inte målats utvändigt sedan 50-talet och med blotta ögat är det svårt att se vilken färg som var där tidigare, den är helt borta. Så de femtio litrarna sandfärgad målarfärg som han vann kommer definitivt göra susen. I kombination med antikvita knutar, röda fönster, rött tak och röda eller gula dörrar som planeras kommer huset snart kunna delta i tävlingen Sveriges snyggaste fasad, tror Alexander Ericson.

Men det blir först hösten, för det är då målningen av det stora huset ska vara färdig. I alla fall enligt den som ska göra det.

Så du har semestern planerad då?

– Ja, den är ju det, haha, skrattar han först till svar och tittar sen bävande upp mot den stora fasaden.

– Det kommer bli slitigt, men det är bara att böja ner huvudet och köra, säger Alexander Ericson.