Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans-Åke utan sjukpenning i två månader

Varje vardag åker Hans-Åke Lindberg fram och tillbaka till Gävle sjukhus för att få strålbehandling. Han har två hjärntumörer och lungcancer. Trots det får han ingen sjukpenning av Försäkringskassan.

Den 14 april i år fördes Hans-Åke Lindberg akut till sjukhuset i Söderhamn. Där skickades han vidare till Bollnäs sjukhus eftersom de misstänkte att han hade en hjärnblödning. Väl framme i Bollnäs konstaterades det att Hans-Åke Lindberg hade två hjärntumörer och läkarna misstänkte även lungcancer. De skickade honom i sin tur vidare till Gävle sjukhus där man konstaterade att så också var fallet.

Hans-Åke Lindberg har under större delen av sitt liv jobbat som lastbilschaufför och de senaste fem åren har han jobbat som byggnadsarbetare. Båda läkarna som han har varit i kontakt med anser att det är orimligt att han ska fortsätta arbeta som det. Detta har de också skrivit i två läkarintyg, ett från Bollnäs sjukhus och ett från Gävle sjukhus. Men enligt Försäkringskassan räcker inte det. De har skickat tillbaka intygen till läkarna för komplettering, då de anser sig behöva ytterligare uppgifter för att bedöma hur sjukdomen påverkar Hans-Åkes förmåga att arbeta.

– Man blir så förbannad. Det står ju klart och tydligt att jag är sjuk och inte kan jobba, säger Hans-Åke Lindberg.

Snart två månader har han nu väntat på besked om sjukpenning. Han har genomgått tretton strålbehandlingar mot metastaserna i hjärnan och ytterligare två återstår, den sista på onsdag. Därefter väntar både cellgifts- och strålbehandling av lungcancern. Mitt i allt detta måste han ägna tid åt att slåss mot Försäkringskassan, vilket också tar på krafterna.

Samtidigt påpekar Hans-Åke Lindberg att det förmodligen finns de som har det värre än honom själv.

– Jag har ju klarat mig hittills, men jag tänker på äldre människor som blir helt knäckta av att slåss mot dem. Hur ska de klara sig?