Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng inte kvar i gamla strukturer

Alltfler kommuner fattar beslut om att minska antalet politiker. I en del mindre kommuner beror det på att skaran av rekryteringsbara politiker håller på att ta slut.
Enligt tidningen Dagens Samhälle beror det minskade intresset för fullmäktige också på anpassningar till nutiden. Kommunstyrelserna agerar allt oftare som aktiva regeringar. De bereder och beslutar i fler ärenden; färre viktiga beslut kommer till fullmäktige.

Annons

Partierna har allt färre medlemmar. Samhällsutvecklingen har drabbat partierna på ungefär samma sätt som fullmäktigeförsamlingarna. Knappt något vettig människa lever längre med föreställningen om att samhällsförändringar inträffar genom att man går med ett förslag om till exempel en skattefråga till sin lokala partiförening. Partiföreningen tar sedan frågan vidare till kommunavdelningen, vidare till partidistriktet och sedan till partikongressen för beslut.

Att vara med i ett parti är nuförtiden mest ett sätt att ge ett passivt stöd till partiets idéer. Ekonomiskt och politiskt betyder medlemskapet knappast någonting. Medlemsavgifterna är låga – någon eller några hundralappar om året. Politiken utformas i opinionsundersökningar, i förhandlingar med koalitionspartners, med hjälp av fakta från Riksdagens Utredningstjänst, skruvas till av PR-folk och spindoktorer och presenteras på DN Debatt och/eller Youtube.

Fullmäktige borde omvandlas till en variant av amerikanska ”town hall” möten. Ett par gånger om året bjuds in till öppna möten där de heta frågorna diskuteras, stöts och blöts. En lämpligt stor kommunstyrelse kan väljas i personval vart fjärde år. Kommunens förvaltning bör skötas professionellt av tjänstemän. Dagens överbyggnad med partipolitiskt utsedda nämnder tillför knappast något demokratiskt mervärde.

Partierna kommer att leva vidare. I takt med att medlemmarna försvinner kommer partierna att bli allt bättre på att vara medborgarnära och lyssnande.

Det finns få skäl att sörja den nedåtgående trenden för fullmäktigeförsamlingarna i kommunerna. De har fyllt viktiga funktioner i gårdagens samhälle. I vår tid behöver den representativa demokratin ett nytt mind set. Desto längre demokratin hänger sig fast vid gamla strukturer desto sämre kommer demokratin att hävda sig i samhället.

Widar Andersson

Politisk redaktör Folkbladet (S)

Mer läsning

Annons