Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanebo Framtid till attack mot Konsum

"Det är ingen idé att du låter Arlabilarna rulla till oss, deras produkter kommer att surna i hyllorna".
Så skriver styrelsen för föreningen Hanebo Framtid i ett öppet brev till Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg, angående det avtal Coop ingått med Arla Food.

För några veckor kom beskedet om att Coop och Arla Food ingått ett avtal som säger att Arla ska vara huvudleverantörer av mejeriprodukter till Coops butiker i Sverige.

Det fick bland annat mjölkbönder inom Milko att gå i taket.

Gick i taket gjorde också de bönder i Gästrikland som är anslutna till Gefleortens mejeriförening. Den föreningen levererar sex miljoner kilo produkter till Konsum varje år och Coops avtal med Arla skulle kunna innebära förödande konsekvenser för bönderna i Gästrikland.

Häromdagen backade Konsum. Anders Stake lät då meddela att Konsum även i fortsättningen tänker köpa mejeriprodukter från Gefleortens mejeriförening.

Fortfarande är det oklart hur det blir med Milkoböndernas fortsatta leveranser till Konsum. När det gäller mjölken har Konsum redan backat, Konsum kommer även i fortsättningen att sälja Milkomjölk, men när det gäller fil, grädde och yoghurt vidhåller ännu så länge Coop att det är Arla som gäller.

Hanebo Framtid hoppas i och med sitt brev till Anders Stake att Konsum ska göra som i Gästrikland, det vill säga fortsätta som tidigare och ha ett fullt sortiment av lokalproducerade mejeriprodukter i sina butiker.