Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlare vill ha mobila betalningar

/

Bland svenska handlare är mer än 60 procent intresserade av nya lösningar för betalningar, exempelvis via mobiltelefon.

Annons

Branschorganisationen Svensk Handel har gjort en undersökning bland sina medlemmar som visar att 64 procent är intresserade av nya tekniska lösningar för betalningar. De som var positiva svarade att man var mycket intresserade eller ganska intresserade av betalningsmetoder där exempelvis mobilen användes för att betala med hjälp av en inbyggd NFC-krets eller avläsning av tagg.

– Tyvärr ser vi att andelen kontanter ute i handeln inte minskar i den takt vi vill. I många köpsituationer, främst vid små belopp är det fortfarande krångligare att betala med kort än med kontanter. Det måste vi ändra på, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Near Field Technology (NFC) är en radioteknik för att överföra information på korta avstånd. Information kan skickas och läsas av från telefoner eller andra enheter med stöd för NFC, något som bara finns i ett fåtal  mobilmodeller på den svenska marknaden. Det gör även att ha NFC-modulen i en fast enhet som läser av så kallade passiva taggar.

Ett exempel på den sistnämnda metoden provas just nu av Paypal. I några butiker i Stockholm kan man betala med mobilen oavsett om telefonen är utrustad med stöd för NFC eller inte. Man laddar ner Paypals app till sin Android eller Iphone, registrerar den passiva tagg som man får vid första köpet och som ska fästas utanpå mobilen eller innanför skalet.

När mobilen dras över kassaterminalen läses taggen av och man kan godkänna sitt köp i appen. För att en stulen mobil inte ska kunna användas för inköp krävs en pin-kod för att man ska kunna använda Paypal-appen.


/Henrik Thoresson

mobil.se

Mer läsning

Annons