Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlare tar krafttag – nu ska alla snatterier anmälas

Den här veckan är det extra vaksamhet som gäller i butikerna.

Det snattas och stjäls för 4,6 miljarder kronor om året i svenska butiker. På Ica Supermarket Håsta i Hudiksvall försvinner varor för drygt en halv miljon kronor varje år, motsvarande 1–1,5 procent av omsättningen.

–Vi försöker vara ute i butiken så mycket som möjligt och ha ögonkontakt med alla som kommer in. Vi ser också över sortimentet och har flyttat fram vissa varor till kassan, säger Birgitta Andersson, som driver Ica Supermarket Håsta tillsammans med maken Dan Andersson.

Butiken har övervakningskameror och det har hänt att personalen, när de har tittat igenom inspelat material, kunnat identifiera personer som plockat på sig varor. Ofta är det dyrare varor, som finare hygienartiklar, som försvinner och troligen säljs vidare. Men det händer också att personalen eller väktarföretagets civilklädda personal ser någon ta enstaka varor för småsummor.

–Man blir förvånad. Det kan vara en burk kattmat eller en tub mjukost som de har stoppat på sig. Men polisen kommer ju ändå och det blir en anmälan, säger Birgitta Andersson.

Som Icahandlare har de ett särskilt program att gå efter om något större skulle hända, som rån. De får också sms med varningar om man upptäcker stölder i butiker som ligger i närheten. För att skydda sig mot rån har Birgitta och Dan Andersson Cash Guard i kassorna, som gör att personalen inte kommer åt kontanter. Samma system finns hos Ica Maxi i Hudiksvall.

– Det handlar om arbetsmiljö och personalens säkerhet. Det kan bli otrevligt att ingripa, men det gör sitt till att polisanmäla och jag upplever att vi har en säker butik, säger handlaren Peter Berglund.

Läs även: Kvinna snattade för 400 kronor – greps

Han är mån om att hålla god stämning mellan personal och kunder.

– Det är ett fåtal personer som snattar och stjäl. Som vanlig kund ska man inte behöva känna sig iakttagen.

Just nu pågår Säkerhetsveckan, när bland andra Ica-handlarnas Förbund vill att alla snatterier och stölder, stora som små, ska anmälas till polisen. Enligt Ica-handlarnas Förbund finns det ett stort mörkertal eftersom många handlare inte orkar anmäla mindre brott. Nu vill man ha fram riktiga siffror.

Läs även: Snatterierna ökar i Hudiksvall – polisen hittade stöldgods för 50 000 kronor

– Jag tycker inte att man ska undvika att anmäla. Vi utreder snatterierna och det är en viktig signal att man anmäler, framför allt till ungdomar, säger Mikael Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Hudiksvall.

Säkerhetsveckan den 25 april–1 maj 2016 är en samlad aktion mellan Svensk Handel, Livsmedelshandlarna och Ica-handlarnas Förbund.

Läs mer: Ledare: Kommer du att hälsa på din morfar i fängelset?