Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlar om vilka man håller om ryggen

/

De senaste veckorna har det förts en ganska så intensiv debatt på insändarsidan kring Hudiksvalls kommuns hantering av Folkets hus-historien.

Annons

Framför allt är det politiker som har debatterat, med främst Miljöpartiets Göte Bohman och Kristdemokraternas Kent Sjöberg på den ifrågasättande sidan och i synnerhet Socialdemokraternas Sven-Åke Thoresen på den andra. Även om han har fått uppbackning av sin kommunalrådskollega Daniel Pettersson (V).

Fast det har även varit en del ifrågasättande insändare från personer utanför den politiska sfären. Men egentligen förvånar det att inte fler kommuninvånare har fattat pennan, eller lagt fingrarna på tangentbordet, för att uttrycka sin upprördhet över hur kommunen har hanterat hela den här affären. Och på det sätt som man hanterar skattebetalarnas pengar.

Kanske är det så att man bara suckar tungt och skakar trött på huvudet.

Kommunstyrelsen beslutade att betala ut 408 000 kronor i förskott av ett tidigare fastställt driftsbidrag samma dag som Folkets Hus-föreningen lämnade in sin konkursansökan. Beslutet fattades trots vetskapen om att en sådan konkursansökan skulle lämnas in. Beskedet till kommunstyrelsen var precis innan beslutet fattades mycket tydligt på den punkten.

Thoresen har försökt att motivera det här agerandet med att kommunen ställt upp med extra bidrag även till andra föreningar som haft det ekonomiskt besvärligt. Och påpekar då samtidigt att det i det här fallet inte är frågan om några extra pengar, utan bara ett förskott på budgeterat driftsbidrag för 2010.

"Vad är det som är så upphetsande med det", undrar Sven-Åke Thoresen i en insändare.

Det är ett högst anmärkningsvärt uttalande för att komma från kommunstyrelsens ordförande. Bara för att man har budgeterat för en viss kostnad är det inte nödvändigt att göra av med alla de pengarna. Om inte planerad verksamhet genomförs eller investeringar skjuts på framtiden måste ju även de pengar som avsatts för detta förbli obrukade.

Thoresens resonemang kompliceras än mer av att det i det här fallet inte var frågan om att göra en insats för att försöka att rädda en förening som hade det svårt ekonomiskt. Konkursen var ett faktum redan då beslutet fattades. Det enda som pengarna kunde rädda var personerna som eventuellt skulle kunna ställas till svars för föreningens konkurs.

Det går inte att jämföra ett extrabidrag till en fasadrenovering med ett förskott på ett driftsbidrag i syfte att betala av en skatteskuld. Då krävs det i varje fall att föreningen med skatteskulden kan visa att den med ett sådant förskott kan klara verksamheten för resterande del av året på återstoden av driftsbidraget. Och sådan var inte situationen i fallet med Folkets hus-föreningen.

Därför blir det bara pinsamt för Thoresen när han försöker vända oppositionens kritik mot den här förskottsutbetalningen till att de skulle vara negativa till att stötta föreningslivet i kommunen.

Det här handlar om hur man hanterar skattebetalarnas pengar och vilka man håller om ryggen. I det avseendet har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på ett graverande sätt brustit i sitt ansvar gentemot kommuninvånarna.

Att ställa upp för föreningslivet är en sak. Men det här är frågan om något helt annat.

Mer läsning

Annons