Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Händelser vid vatten

När jag var barn var skolavslutningen oftast en dröm av solsken och syrener, och på vägen hem fick jag alltid en glass av mamma.

Annons

En vecka senare, när simskolan började, brukade ett otäckt lågtryck dra in över min badsjö och juni visade sin sämsta sida. Jag minns i hur vi satt vid strandkanten och gjorde bentag i den regnvåta sanden. Ja, det är faktiskt nästan det enda jag minns från barndomens simskola. Att jag lärde mig simma med blåa läppar.

Som barn var man så oförskräckt, man bara gjorde en massa saker utan att fundera så mycket. I dag skulle ingen, inte ens med våld, få mig att bada i mitten av juni.

annat barndomsminne. Jag och min kompis brukade jämt meta när vi var små. Med säkert handlag agnade vi metkrokarna med feta maskar och drog upp mört på löpande band. Bara en gång svek oss modet, det var när vi fick en jättebraxen.
Stackars oss!
Med darrande underläppar släpade vi fisken, och det avbrutna metspöet, till bonden Lennart som krokade av den och kastade den på dyngstacken.

Nyligen impulsköpte jag ett metspö för att jag blev sugen på att meta, det var ju så kul när jag var liten. Nu har eftertankens kranka blekhet hunnit ifatt mig – vem ska sätta på masken och kroka av fisken? Inte jag i alla fall!

och braxen för skräpfisk, men det finns också de som gör allt för att få dem på kroken. Vi har träffat killarna som tävlar om att få upp största fisken, och då pratar vi om fiskar som man knappt har hört talas om: vimma, sutare, sarv och id, för att nämna några. Läs om sportfiskarna som går mot strömmen.

Det är vatten som är temat för årets Hälsingesommar. När vi fick idén hade vi ingen aning om vilka spännande artiklar som skulle dyka upp (Ha, ha!) i spalterna. Men vad sägs om husbåtar, flottare, pirater och gamla vrak?! Själv tycker jag det låter som ämnen för en hel äventyrsroman.

Men å andra sidan, det är inte bara strapatser som gör sommaren händelserik. Den allra enklaste lilla sak kan vara nog så minnesvärd. En forsärla vid sin brusande å är också en händelse vid vatten.

Simma lugnt!