Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Handel föder handel"

Handeln i Ljusdal bör inte tas för given. Den är en viktig del i kommunens attraktionskraft. Men nu behövs krafttag för att göra den fortsatt intressant.

Annons

Det framkom vid ett möte i Ljusdal på tisdag kväll som Svensk Handel bjudit in till. Temat var "Vad gör vi för att utveckla handeln i Ljusdal?"

Handeln i Ljusdal går på tomgång och handelsindextalen visar på en nedåtgående trend, så beskrivs nuläget i en färsk utredning om handeln på orten. Om butikerna ska kunna överleva och handeln utvecklas krävs krafttag. En sådan är att skapa förutsättningar för etableringar av kedjebutiker. Något som sätter i käppar i hjulet för etableringar i dag är bland annat lokalbristen.

Östernäs handelsområde ser man därför positivt på, där kan det skapas möjligheter för etableringar som annars inte är genomförbara.

Siffror från 2010 visar att dagligvaruhandeln i Ljusdal omsatte 545 mkr förra året, medan sällanköpsvaruhandeln omsatte 375 mkr.

För att omsättningen ska fortsätta öka krävs investeringar och etableringar. För att skapa förutsättningar som gör det möjligt bör en kommun upprätta en handelspolicy och den ska ägas av kommunen.

I en sådan policy skulle man på sikt kunna skapa ett attraktivare och tätare centrum, något som Svensk Handel Ljusdal gärna skulle vilja se.