Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milica – Strands sköna skräll i mål

/

Hon landade i Hudiksvall sent på fredagen. Med i bagen finns landslagsmeriter och en säsong som proffs på Island.
Den 21-åriga målvakten Milica Kostic blir något extraordinärt för Strand i handbollsettan.
– Tidernas värvning på damsidan i Hälsingland, säger tränare Magnus Dehlin.

Annons

För klubbar på hygglig nivå i Hälsingland handlar det ofta mer om att exportera spelare uppåt, eller värva inom distriktet.

– Det här står ju ut som mer speciellt och rent historiskt, och kanske fler kan göra något liknande, säger Magnus Dehlin, den rutinerade tränaren som fick nys om klassliraren från Montenegro via en agent.

Efter att ha studerat en video med Milica Kostic i aktion så sattes hjulen i rullning.

– Nu återstår bara att se hur bra hon är, alla kan se strålande ut i ett antal videoklipp. Men visst, jag tror det här blir något extra, säger Dehlin – väl medveten om just målvaktens bärande nyckelroll i en explosiv lagsport som handboll.

Milica Kostic är född i Podgorica och startade karriären i storklubben Buducnost, hon har spelat i alla U- och J-landslag som finns i Montenegro.

Förra året lämnade Kostic hemlandet för första gången, och spelade en säsong som proffs i isländska Valur från Reijkavik.

– Det var väldigt roligt, och väldigt lärorikt. Jag hade också turen att få min bästa kompis med mig i laget, så det funkade bra. Men här får jag klara mig på egen hand, berättar Milica Kostic när hon, tillsammans med tränare Dehlin, gjorde studiebesök på premiärderbyt mellan Alfta och Arbrå i Bollnäs sporthall.

– Det är för att förstå mer hur målvakter här agerar, det skiljer sig lite där, säger Dehlin.

– Jo, jag är fostrad i stilen som gäller på Balkan, det handlar mer om position än yviga rörelser. Men precis som på Island hoppas jag lära mig en del nytt här, och kanske kan ge nya influenser också, säger den gängliga (181 centimeter) Kostic.

Som också särskilt gillar målvaktens viktiga offensiva roll i kontringsspelet.

– Kontringskast är något jag tränat mycket, i alla lag jag spelat har det funnits väldigt snabba kantspelare. Den biten har funkat väldigt bra, nu handlar det om att lära känna mina nya lagkamrater. Och att de får lära sig mig, säger ett avspänt ungt handbollsproffs som dessutom studerar (på distans) andra året av fyra på juristlinjen vid universitetet i Podgorica.

– Målet är väl att bli advokat till slut, men vi får se.

På söndag gör hon sin första träning med Strands IF.

Därmed återstår en fråga – hur har Strands IF råd med en sådan värvning?

– Alltså, hon får ju en lön, mat och bostad. Men det är nu inte så kostsamt som man kanske kan tro. Vi tror det går att klara med ordinarie sponsorintäkter, säger Magnus Dehlin.

Just nu en mycket förväntansfull tränare med ett nytt ess i leken inför lördagens premiär.

Mer läsning

Annons