Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathilda har fått alla bitar på plats

/
  • Mathilda Larsson från Edsbyn har hittat rätt i Strand den här säsongen och inlett seriespelet strålande.

Vart tar du vägen om du vill utvecklas som handbollsspelare i Hälsingland?
För Mathilda Larsson var svaret självklart – skriv på för Strands IF.
– Det var handbollen jag gick dit för, sedan är det en bonus att det är ett så härligt gäng att spela med, säger 21-åringen från Edsbyn.

Annons

Mathilda Larsson brinner för handbollen. Det måste hon göra. Hur förklarar man annars att hon pendlar (minst) 52 mil i veckan för att träna i Hudiksvall?

– Man anpassar sig. Jag hade en dipp innan jul i fjol då jag höll på att gå in i väggen. Då kom det långa decemberuppehållet bra för efter det kändes det roligt igen. Sen är vi ett roligt gäng som åker tillsammans, även om jag brukar somna innan vi ens lämnat Bollnäs, säger Mathilda, som inför den förra säsongen värvades direkt från Alfta i division 2 till spel med Strand i allsvenskan.

LÄS MER: Strand starkast i jämn match

Ett jättekliv att ta som betalar sig nu.

– Jag tycker att jag fått en bra start, jag är förvånad själv med tanke på att jag aldrig spelat i division 1, jag hade ingen aning vad man kunde förvänta sig. Men man märkte under premiärmatchens gång att motståndarna inte var så bra som jag kanske trodde, säger Mathilda.

Den stora anledningen till hennes flygande start på den här säsongen är att hon ställt om sitt sätt att tänka.

– Tittar jag på min insats förra säsongen så tycker jag att jag var feg och passiv och det bestämde jag mig för att förändra. Jag har legat i hårt med träningen i sommar och känner mig stark och det ger självförtroende. Om kroppen inte kan leverera det huvudet vill så blir det jobbigt, nu vet jag att jag klarar det jag vill göra.

Du har aldrig spelat i division 1, hur är nivån tycker du?

– Jag förväntade mig mer fart och fläkt i division 1, men att det inte är det är ju till vår fördel, nu orkar man spela hela matcherna. Allt gick ju så mycket fortare i allsvenskan och var mycket aggressivare.

– Det kan nog vara bra för utvecklingen att spela i division 1 en säsong. Går vi upp igen så är vi mer förberedda på vad som väntar. Jag tror det skulle gå mycket bättre i allsvenskan än förra gången.

LÄS MER: Mathilda klarade steget

Eftersom Strand har en hel bil med spelare som pendlar är träningsupplägget annorlunda mot ett lag som har sina spelare mer geografiskt centrerade runt en ort.

Laget tränar ett långt pass på tisdagen och dubbla pass på torsdag.

– Det blir bra kvalitet, det är lika som om vi skulle träna fyra dagar i veckan. Sen har vi ju matcherna också, så det är en bra nivå, säger Mathilda Larsson.

Mathilda Larsson spelar, vanligtvis ska tilläggas, som vänsternia där skyttet är hennes starka sida. Och där märker hon en stor skillnad mellan division 1 och allsvenskan.

– I fjol så var de mycket mer aggressiva och gick upp hårt på oss skyttar, nu de första matcherna har det bara varit att kliva upp och drämma in bollarna, säger Mathilda, som när hon tvingas skryta lite om sig själv erkänner att det defensiva spelet sitter perfekt nu.

Men det finns saker att förbättra.

– Det jag främst behöver få till är att bli ännu farligare framåt och få till genombrott och bättre stegisättning. Ett bredare register helt enkelt så man blir svårläst av motståndarna.

LÄS MER: Strand värvar från tvåan: "Känns lite nervöst"

Strand har inlett säsongen med två raka segrar mot Team Stockholm och Nacka. Två stabila sådana där laget visat att snacket om en snar comeback i allsvenskan inte är tomt prat.

– Vi är ett helt annat lag än ifjol, men vi har ett stabilt och hopspelat lag. Det kommer nog ta nån omgång till innan man kan säga om vi kommer vara med och slåss om att vinna serien eller inte. Vi kommer upptäcka saker under seriens gång, säger Mathilda Larsson.

Du kommer ju från Edsbyn, handboll är ju inte det första man tänker på då. Lever sporten i byn?

– Det finns knatteverksamhet och nåt flicklag, men A-laget fick ju lägga ner. Jag tror att det kommer komma tillbaka och hoppas för föreningens skull att det finns tjejer som håller i och vill spela vidare.

Mer läsning

Annons