Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lollo fräna finalens lirare när Strand vann hemmacup: "Vi blev allt bättre under helgen"

Hon hängde med Elin Nygårds norröver inför den förra säsongen. I söndagens cupfinal visade Stockholmstjejen Lollo Wallmo att hon är redo för nästa i ettan. – Vi har en jättebra känsla, säger den 22-åriga mittnian efter finalseger med 24–23 mot IFK Tumba.

Annons

Moderklubben heter Rosersberg, men det är i Skånela som Louise "Lollo" Wallmo haft sin fortbildning som handbollslirare.

TV: Strands tränare Magnus Dehlin summerar cupen och ser framåt

– Jag började i Skånela som 12-åring. Och spelade där när vi gick upp i elitserien senast, berättar Lollo, som under två säsonger ofta kamperade ihop med hälsingetjejen Elin Nygårds.

Efter en säsong i elitserien var det dags för ett break.

– Det hade varit så mycket handboll, jag var lite trött på sporten då. Dessutom ville jag ut i världen, och reste flera månadre i Asien.

Väl hemma igen kunde hon inte motstå Nygårds som lockade med en härlig stämning i Hudiksvall och Strands IF.

Louise

– Jag trivs jättebra här, jobbar på Suez och delar lägenhet med Elin. Det blev en nytändning att flytta hir, det gav mig lusten för handboll tillbaka. Och visst, det börjar se bra ut det bra ut inför säsongen. Under cupen blev vi allt bättre och bättre för varje match, säger Wallmo.

Läs mer: Ny cup ska stärka försäsongen

Då var det ändå inga direkt dåliga insatser under gruppspelet där Strand vann tre raka matcher mot Bolton, Nordmaling och Uppsala – och gjorde dessutom 96 mål på vägen.

Finalen i den första upplagan av Björn Lundén -Info Cup blev en tempostark, tuff och rafflande batalj mot IFK Tumba – ett högklassigt lag på väg upp i seriesystemet efter en omstart.

Strand fixade en inspirerad rivstart till 3–0, där återvändaren Hedda Forsberg visade vägen när hon kraftfullt hängde in det första målet. Hedda var bitvis vass och stod för fem mål.

Läs mer: Hedda bytte hälsingeklubb – igen

Men ett kompakt och effektivt Tumba var snart nog i kapp.

Frida Holmqvist, 19-årig målvakt i Strands IF, gjorde en stabil insats.

lagen följdes åt till 10–10 i paus, och även i andra halvlek gick det inte att rycka loss trots att Strand oftast låg steget före med två-tre bollar. I målet gjorde 19-åriga Frida Holmqvist en stark match, det var också nödvändigt mot topptaggat mostånd.

– Det var en häftig match att spela, och ett väldigt kul lag att möta. Tumba är bra och välskolat, säger Lollo Wallmo, som gjorde tre av sina sex mål i viktiga lägen i andra halvlek.

Något kom från linjen också. Hon är en niometerslirare som i bland kliver ned på sex meter, och liksom kompletterar esset Maja Allgulander (sju mål i finalen) som gör tvärtom.

Med fem minuter kvar var det dramatiskt värre vid ställningen 21–21.

Då fixade Wallmo en ny fördel med en säker straff till 22–21, hon satte även det avgörande målet till 24–22.

Tränaren Magnus Dehlin var nöjd med mycket, men främst en sak...

– Vårt försvarsspel i finalen var grymt bra. Sedan finns en del att slipa på offensivt, vi behöver fler alternativ för att möta alla sorts lag.

Strand har också tid att trimma alla detaljer med seriepremiären, borta mot Uppsala, ännu tre veckor bort.

Maja Allgulander, ess i Strands IF, skottade som vanligt in massor med mål. Sannolikt den bästa mittsexa som aldrig spelat i högsta serien.

Handboll – BL Info Cup, final

Strands IF–IFK Tumba 24–23 (10–10)

Mål, Strand: Maja Allgulander 7, Louise Wallmo 6 (2), Hedda Forsberg 5, Julia Hansson 3, Mathilda Larsson, Julia Ekvall, Sofia Larsson.

Publik: Cirka 200.

Domare: Ringo Grönlund, Tommy Karlsson.

Mer läsning