Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbrå HK cuptrea när nya generationen fick ta plats – 17-åriga Elin Bolkéus på bästa nivå

Arbrå hade ångat på under försäsongen, och det fanns förhoppning om en cupfinal mot Strand i BL Info cup. Men det gick inte på räls i Hudiksvall, och blev en tredje plats till slut. – Men vi spelade bitvis bra ändå, säger 17-åriga mittnian Elin Bolkéus – en av flera i en spännande ny blåvit generation.

Annons

Det blev en törn och motvind direkt för Arbrå HK i helgens cupspel i Hudiksvall.

Läs mer: Ny cup ska stärka försäsongen

Efter en försäsong så långt på räls så sved det en smula med förlust i öppningsmatchen mot Härnösand.

TV: Nye seniortränaren Michael Kou summerar cupinsatsen

– Vi saknade både Nora Skoglund och Petra Jönsson i den matchen, det spelade såklart en viss roll, säger Elin Bolkéus om förlusten med 20–24 på Håstaholmen.

Läs mer: Arbrå laddar för högre nivå

Det blev bättre takter direkt på lördagen då Arbrå lyfte rejält och sänkte Enköping med 23–15.

Sofia Einars satte, som vanligt, full fart i attackerna.

Därmed blev den sista gruppspelsmatchen mot Tumba direkt avgörande för vilket lag som skulle gå till söndagens final mot Strand. Men där blev tuffa Tumba, som nysatsar efter en spelarkris, en alltför svår uppgift. Det blev förlust med 19–23.

I söndagens match om tredje pris svängde pendeln till positivt igen, och det när Arbrå satte högsta fart från start mot IK Bolton, division 2-lag från Stockholm.

Läs mer: Hedda bytte hälsingeklubb – igen

Arbrå kopplade ett tidigt grepp med 7–3 mitt i första halvlek, och var sedan aldrig nära att tappa det.

Efter 12–6 i paus blev det till slut en övertygande storseger med hela 26–10.

Särskilt glädjande var starka insatser av ett gäng flygfärdiga 17-åringar, med mittnian Elin Bolkéus som dagens höjdare och matchens lirare.

– Allt funkade liksom väldigt bra i dag, både framåt och bakåt. Och vi börjar bli allt mer samspelade nu. Vi gick ju bra även när vi vann cupen i Örebro, säger en framtidslirare inför klubbens comeback i division 1.

Läs mer: Strand starkast i tuff cupfinal

– Det är ju ganska bra tajmat att få chansen att ta plats i seniorlaget nu. Förra säsongen var jag för ung och fick inte ens spela i A-laget enligt reglerna, berättar Elin Bolkéus, som fick mycket speltid och förvaltade den på bästa sätt.

Förutom fyra egna mål låg hon bakom ännu fler, och visade lovande prov på ett moget spel som playmaker. Där har Arbrå direkt ytterligare ett bra alternativ på nio meter.

– Det är väl spelförståelsen och snabbheten som är mina styrkor, däremot måste jag förbättra fysiken och styrkan, säger Elin Bolkéus, som läser andra året ekonomi på Hälsingegymnasiet.

Hanna Sundberg, 16-årig talang på vänsterkanten som satte fyra mål mot Bolton.

Hon är dessutom bara en i en hel kader med unga talanger som den här säsongen får chansen att ta nästa stora kliv i A-truppen.

Där märktes även 16-åriga vänstersexan Hanna Sundberg lite extra med sitt respektlösa spel och fyra fina mål på söndagen.

Det är också väl synkat att Michael Kou tar klivet upp från ungdomsleden och följer sina 99:or som ny seniortränare jämte Maggan Hillgren.

Handboll – BL Info Cup, match om tredje plats

Arbrå–Bolton 26–10 (12–6)

Mål: Arbrå: Petra Jönsson 5, Elin Bolkéus 4, Hanna Sundberg 4, Sofie Einars 3, Cissi Larsson 3, Emma Persson 3, Nora Skoglund 2, Eva Johansson 2.

Domare: Anders Magnusson, Ringo Grönlund.

Publik: Cirka 150.

Mer läsning