Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbrå HK siktar högt – igen

/

En ynka poäng från kvalspel förra säsongen.
Och Arbrå HK är rustat för en ny toppattack.
– Vi har kapacitet för ettan, säger tränare Maggan Hillgren, med många skarpa vapen i arsenalen.
Inte minst effektiva spelmotorn Petra Jönsson.

Annons

Under lång tid var Arbrå HK hela Hälsinglands blåvita flaggskepp inom damhandbollen.

Men de senaste åren har Strands IF tagit över på tronen.

– Det långsiktiga målet är såklart att ta den tillbaka dit den hör hemma, säger Maggan Hillgren, tränare i Arbrå, med glimten i ögat men allvar i röst.

Efter två säsonger i tvåan ska det första steget bli serieseger och en comeback i division 1.

– Det är planen. Vi var nära redan förra säsongen, då vi inte hade någon längre svacka men tyvärr några kostsamma plumpar på vägen. De ska tvättas bort den här säsongen, säger tränare Hillgren, utan pardon.

En imponerande cupseger, i Dalarna för några veckor sedan gav ett kvitto på att kursen ligger rätt. I finalen blåste Arbrå över division 1-laget HK Ceres med hela 28–17.

Läs mer: Så gick det till när Arbrå sprang hem Södra Dalarnas Cup.

Men sedan dess har allt inte gått helt enligt ritningarna.

– Vi har haft en hel del sjukdomar och stundtals väldigt lite folk på träningarna, men vi ska försöka vässa det sista den här veckan, säger tränare Hillgren, med fullt förtroende för en stark och bred(are) trupp.

Arbrå har visserligen tappat talangen Matilda Johannesson till Strand, men samtidigt fått desto mer tillbaka när kraftfulla (både i försvar och offensiv) Hedda Forsberg kommer hem efter två säsonger (Irsta och Strand) på högre nivå.

Läs mer: Supertalangen Hedda Forsbergs tankar kring omstarten i moderklubben.

– Såklart ett grymt tillskott. Nu är risken rätt stor att många lag väljer att punktmarkera henne, men vi har flera lösningar på ett sådant läge också. Så lycka till med det, säger Maggan Hillgren, med ett lurigt smil adresserat till motståndarna i tvåan.

Arbrå HK är ett kollektiv med en stark självbild, de känner sin kapacitet och trivs med kravbilden.

Och den kanske mest drivande vinnarskallen heter Petra Jönsson – en 22-årig härförare, spelmotor och effektiv målskytt som alltid levererar.

– Visst är det av vikt att gå ut och spela med ett stort självförtroende. Det krävs för att göra mål och vinna matcher. Och nu ska vi inte släppa några onödiga poäng.

Läs mer: Förra säsongens suraste plump - och punka - för Petra Jönsson och Arbrå.

Dina plus och minus som spelare?

– Jag har utvecklat förmågan att ta kontrollen, styra upp spelet och att pusha de yngre. Det jag främst kan förbättra är mitt hoppskott, säger Petra Jönsson, som ser det som givet att sikta på seriesegern.

– Helt klart, vi håller absolut klassen för att spela i ettan, och borde ha gjort det redan nu.

Vad blir nyckeln för att ta det klivet igen?

– Vi har en så go stämning i laget, det är viktigast. Vi vill träna, vi är glada på träningarna och vi vill spela matcher. Dessutom har vi lagt om sommarträning och en del andra saker, och därför tror jag också vi når högre den här säsongen, säger Petra Jönsson som tror stenhårt på seger i lördagens derbypremiär hemma mot Alfta.

Mer läsning