Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handbok med råd och tips

Sedan 1600-talet har Bondepraktikan gett Sveriges bönder råd och vägledning. Och visst kan det finnas vetenskaplig bakgrund till väderspådomarna – men det mesta ska nog ses som kuriosa.

I en tid med femdygnsprognoser, en uppsjö av olika vädersajter, och där kvällstidningarna redan i januari basunerar ut på förstasidan "Så blir vädret i sommar", kanske man kan tycka att Bondepraktikan har spelat ut sin roll.

Men i det gamla bondesamhället gällde det att tyda naturens tecken för att förutspå väder och vind. Det gjorde att Bondepraktikan under flera hundra år har varit en av Sveriges mest lästa och uppskattade böcker.

Den första upplagan gavs ut i Tyskland 1508, och där handlade mest om att utifrån de tolv juldagarna förutsäga hur vädret under de kommande tolv månaderna skulle bli.

Den första svenska upplagan kom 1666, och byggde till stor del på en översättning från en dansk version. Den avgjort mest kända och citerade bondepraktikan är från 1875.

År 2010 trycktes en nyutgåva och sedan dess har drygt 10 000 exemplar sålts, vilket förlaget räknar som mycket bra siffror.

På Hälsinge bok i Hudiksvall är det dock ingen rusning efter Bondepraktikan. Tre exemplar fanns i hyllorna.

– Den är skriven på gammelsvenska, kanske tycker folk den är för gammeldags, säger Kersti Åhlin.

Däremot säljer man mycket av en väggalmanacka där det är inskrivet varje månad vilka datum man ska hålla utkik efter särskilda tecken i naturen.

Ska man tro bondepraktikan så ska vi hoppas på solsken på söndag, den 25 januari – då får vi ett fruktsamt år.

Och på Karl-dagen vore det inte dumt med lite mildare väder. Så här står det i almanackan om den 28 januari:

"Karls spår och Gunhild rår, men Dorotea bestämmer. Dagens väder 40 dagars väder. Skarp vinter just i dag och i en vecka, så skall vintern hålla till påsk."