Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill se till Norrlands bästa

/

Sören Molander är trött på att folk ser Norrland som Sveriges bakgata. Samtidigt pekar han på en liknande tendens i Hälsingland, där makten förflyttas från landsbygden till Hudiksvall. Det vill han sätta stopp för.

Annons

Det är en blandning mellan ute på den inglasade uteplatsen där Sören Molander tar emot oss i hans hus i Njutånger. De vitmålade väggarna reflekterar solljuset och skänker värme till rummet.

– Du kan tänka dig på hösten, då är det underbart att kunna sitta här, berättar Sören Molander.

Sören Molander flyttade hit för trettio år sedan och fick börja med att röja bort all sly på tomten innan han tillsammans med frun Gun Molander byggde upp sitt hus från grunden. Verandan, med direkt anslutning till trall och trädgård, är en av deras absoluta favoritplatser.

– Jag tar ofta igen mig här på soffan och sover en lur eller läser tidningen, berättar Sören Molander som hunnit bli 70 år.

Härifrån Njutånger har han pendlat, först till Stockholm i fem år, därefter in till Iggesund och sedan till Hudiksvall. Nu är han pensionerad ingenjör sedan fem år men brinner fortfarande för att folk ska få bo där de vill utan att behöva göra avkall på tillgång till infrastruktur så som underhållna vägar, skola och affär. Framför allt vill han att folk ska känna en närhet till de som bestämmer över deras tillvaro.

Landsbygden, men framförallt Norrland ligger honom varmt om hjärtat. Ett tydligt exempel på den negativa centraliseringen som pågår är nedläggningen av högstadiet här i Njutånger menar Sören Molander.

– Hudiksvall expanderar på till exempel Delsbos, Friggesunds och Enångers bekostnad, säger han och tillägger lite sarkastiskt för att illustrera sin poäng:

– Har man inte råd att bygga runt kommunhusets fyra väggar i Hudiksvall? Man gör det åtminstone runt den ena. Pengarna kan användas till bättre ändamål.

Orättvisorna finns både på riksnivå och på kommunal nivå menar Sören Molander.

Trots att Norrland tillför stora medel i form av både skattepengar och råvaror från industrierna så benämns regionen ofta som ett problem av makthavarna säger han.

På frågan om man inte använder skattemedlen mer effektivt genom att slå ihop små verksamheter svarar han:

– Jag sväljer inte det argumentet, när organisationer blir tillräckligt stora blir de även ineffektiva och tappar förankringen hos människorna de finns till för.

Därför vill Sören Molander öka inflytandet för bygdeföreningar och andra opolitiska aktörer, så att beslutsfattarna förs närmare folk.

Själv har Sören Molander en lång rad ideella uppdrag bakom sig. Han har varit ordförande i Hem och skola, varit aktiv i Föräldrar på stan, startat ungdomscafé på Folkets hus i Njutånger och drivit Njutångersgårdens vandrarhem för att bara nämna några projekt. Innan han var med och startade Norrländska samhällspartiet hösten 2009 var han även aktiv i Junilistan. Nu ställer han upp i valet till kommunfullmäktige.

– Visst har jag lagt ned mycket tid men man får alltid betalt på något sätt, säger han och pekar mot grannhuset.

Därinne bor en kvinna som han träffade för flera år sedan då hon handlade på det ungdomscafé han var med och drev. Nu har hon fått egna barn. Men det är precis den typen av kontakter och kontaktytor som Sören Molander menar skapar närhet och trygghet i människors tillvaro och som han hoppas kan fortsätta att få frodas även framöver.

Resultat partikompassen

C 54,2 %

Sd 45,7 %

Mp 44,2 %

Kd 43,5 %

V 38,5 %

Fp 36,4 %

S 35,7 %

Fi 35,7 %

M 35,7 %

Pp 3,5 %

Kommentar: I den här undersökningen saknades våra stora frågor, så resultatet blir lite missvisande.

Mer läsning

Annons