Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill få unga att läsa

Författaren och föreläsaren Torgny Karnstedt vill få unga att läsa mer. Under onsdagen besökte han Staffangymnasiet.

– Det går väldigt fort åt fel om man inte fattar att man behöver ett språk, säger han.

Torgny Karnstedt föreläser med en lättsam och humoristisk ton, och med en rad självbiografiska exempel. När han var i samma ålder som eleverna i aulan läste han inte böcker. Han hade inte ens godkänt i svenska.

Med en uppväxt i ett arbetarhem hamnade han istället tidigt på ett slakteri och fortsatte sin yrkesbana till truckförare, ställningsbyggare och svetsare. Men efter att hans dagbok via omvägar hamnat i händerna på ett bokförlag blev han upptäckt som författare.

Ett exempel taget från hans eget liv är när hans son sa sitt första ord – kaka.

– Jag gjorde det enda rätta och gav honom en hel hög med kakor. Det bara brann till i hans ögon, stjärnor. Om man uttrycker sina behov med hjälp av ord kan drömmarna gå i uppfyllelse.

Skratten avlöser varandra under den dryga timmen som Torgny Karnstedt föreläser om vikten av att läsa och behärska språket. Elsa Nymark går första året på handelsprogrammet.

– Mycket tänkvärt, han hade mycket bra åsikter och hade humor i det han sa, säger Elsa Nymark, som regelbundet läser böcker.

– Hittar jag en bra bok läser jag varje dag, men det kan ta ganska lång tid mellan böckerna.

En som däremot inte läser böcker är Nattacha Klaihiran, som går första året på samhällsprogrammet. Men efter föreläsningen blev hon lite inspirerad.

– Just nu känner jag så och det kanske sitter i ett tag.