Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vet vad som smittar

Det är influensatider och länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo berättar vad han gör för att hålla sig frisk.

Den här tiden på året drabbas många av influensa, förkylningar och magsjuka – hur skyddar du dig själv?

– Jag gör egentligen väldigt enkla saker för att skydda mig. När jag kommer hem så tvättar jag alltid händerna direkt med tvål och vatten. Handsprit använder jag bara om det är något speciellt som har hänt. Är jag på ett sjukhus är det annorlunda. Då spritar jag alltid händerna innan jag ska gå in på en vårdavdelning. Jag är också uppmärksam på omgivningen och undviker de som är förkylda. På bussen händer det ibland att man ser folk som nyser direkt i handflatan och sedan tar direkt i handtag eller andra ställen. Själv nyser jag alltid i armvecket.

Vilken smitta är du själv mest rädd för att få?

– I mitt arbete så ser jag så mycket avföring och smutsiga sår att det inte fungerar att gå runt och vara rädd. I stället gäller det att kunna hantera saker på rätt sätt. Men jag skulle ogärna vilja bli smittad av vissa resistenta bakterier som finns på sjukhus utomlands, som i till exempel Indien. De kan vara väldigt aggressiva och kan göra en svårt sjuk. Jag gillar heller inte att kräkas och försöker att undvika vinterkräksjukan.

Det sägs ibland att lite skit rensar magen, kan inte vår renhetsiver gå för långt?

– Att växa upp extremt skyddad i en bubbla är naturligtvis inte bra, men det gör vi ju inte. Bara genom att vara med sin mamma eller pappa utsätts ett barn för massor av olika bakterier. Genom forskningsstudier vet vi med säkerhet att god hygien minskar sjukligheten hos känsliga, men det är inte lika lätt att hitta stöd för att man blir friskare av att utsättas för smuts och smittor. När det gäller sjukhus är lite skit aldrig bra.

Under 2009 handlade det mesta om Svininfluensan, men vad är aktuellt just nu?

– Nu under februari har vi haft folk från riskgrupperna som låtit bli att vaccinerat sig och fått influensan och som hamnat i respirator. Vi har också fall där små barn under ett år har drabbats av RS-viruset och några fall av salmonella. Nu jobbar vi också intensivt med att stoppa spridningen av den resistenta VRE-bakterien som finns på sjukhus i länet.

Ofta är det stort fokus på medicinsk behandling vid smittbekämpning, finns det annat som är lika viktigt?

– Medicin är självklart bra när det behövs och när den gör nytta, men överförskrivningen av antibiotika är ett problem. Inom öppenvården har den gått ner. Så det går åt rätt håll, men det finns fortfarande en överförskrivning inom slutenvården. Tung forskning visar att god hygien och ordentlig städning på sjukhusen är viktigt och gör stor nytta. Landstinget Gävleborg har fått upp ögonen för det här och har ökat sina insatser sedan i september.

Vilka är de framtida hoten som du kan se?

– Vi har ett stort utbyte med utlandet i dag och det gör att vi får in bakterier vi inte kan behandla med antibiotika. Det är ett stort hot och för att möta det kommer vi i framtiden inte att kunna driva sjukvård på samma sätt som idag. I Stockholm håller man till exempel nu på att bygga ett nytt stort sjukhus med bara enkelrum. Vi måste också fortsätta att utveckla livsmedelhanteringen. När det gäller befolkningen i stort så är det också viktigt att kommunerna säkerställer kvalitén på dricksvattnet och ser över sina avloppssystem.