Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han steg följs med spänning

/
  • En liten yngling som följs med spänning. Och inte undra på det, fölet Ima Tsarina har världens vinstrikaste häst, Varenne som pappa.

Han är döpt till Ima Tsar – lär väl bli tsaren i folkmun vad det lider – är bara fyra månader gammal, men många, speciellt ägaren Ingemar Alin, följer hans steg i livet med spänning. Och inte undra på det. Ima Tsar har världens vinstrikaste travhäst Varenne som far och inte nog med det, världens bästa morfar (Pine Chip) också.

Annons

En stjärna är född. I alla fall så har Ima Tsar de allra bästa förutsättningar att bli en sådan. Mamman Ima Tsarina (3:a i E 3-finalen för treåriga ston som bäst) är mamman och världsstjärnan, Varenne, italienaren som vunnit både Elitloppet (2001 och 2002), Prix d'Amerique (2001 och 2002) samt World Cup Trot (2000 och 2002). Varenne är världens mest vinstrika häst med ca 50 miljoner kronor i insprungna pengar. Ima Tsar har också en duktig morfar, i USA rankas han som "världens bäste morfar" just nu.

Som pensionär blev Varenne svensk, står på en gård på Ekerö utanför Stockholm och ägnar sig numer bara åt avel. Och en av de lyckliga blev Ima Tsarina. Två gånger om förresten för Ima Tsarina är på nytt dräktig med Varenne och i maj-juni nästa sommar är det tänkt att Ima Tsar ska få ett syskon.

– Klart att det här är spännande, jättespännande med sån stam, säger Ingemar Alin.

Och en chansning förstås. Vad blir det av avkommorna? Pappan alltså världens bästa. Nu har det också visat sig att Varenne lämnat efter sig jämna och bra hästar. Bäst av alla har det hittills gått för Lia Detector som redan sprungit in fem miljoner kronor.

Men man kan inte säga att Ima Tsar fick den lättaste starten på sin väg mot toppen. Och det var många runt honom som rynkade bekymmersamt på ögonbrynen veckan efter födseln.

– Jag var i USA när han föddes den 18 maj och hörde på all ställning att inte allt stod rätt till. Det visade sig att Ima Tsarina hade blivit irriterad på ett sto i en närliggande box och ville därifrån. Det gjorde att hon sparkade på hasen på sin son så när Ima Tsar började gå så haltade han. Då var man lite nervös ett tag, man kan till och med säga att det var några dramatiska dagar, men det visade sig tack lov inte vara något brott utan bara en svullnad som gick över efter två veckor, säger Ingemar.

Nu går Ima Tsar hemma i hagen i Gryttjesbo tillsammans med mamma och det ska han göra till januari. Då skiljs deras vägar eftersom Ima Tsarina ska vara ifred inför nästa födsel.

– Det är också vanligt att man skiljer mor och barn efter 9-10 månader så det är inget konstigt med det. Vi har redan nu börjat att träna Ima Tsar. Ja, träna och träna, det handlar det om att bli van med grimma, sen får han gå hela vintern och sedan kör vi in honom under en månad i maj. Efter det blir det sommarbete innan vi drar igång med träning tre gånger i veckan om bra precis ett år, säger Ingemar.

– Det är tur att vi har att göra med andra hästar annars skulle nog väntan bli väldigt långt. Som sagt, det här blir spännande.

Mer läsning

Annons