Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han slår upp dörrarna för kaféet i Fönebo: "Man måste bjuda in till bygden"

I juli kommer det att öppnas ett bland annat ett kafé vid Dellensjöarna i Fönebo - både vuxna som små ska kunna varva ett dopp i sjön med fika och avkoppling.
– På sommaren är det smockat med folk, det är en underbar badplats och ett bra läge, säger Sven-Åke Persson som är en av ägarna Dellendröm.

Annons

Ambitionerna är höga och Sven-Åke Persson, tillsammans med Marcus Brink och Mikael Brandt, har sedan 2005 försökt att få igenom sina planer för området som ligger mittemot Fönebo camping. Det tog cirka tre år att få bygglov, då personer i området som överklagat exploateringen av vildmarken och därtill skedde en höjning av markpriset - men nu har det vänt för Dellendröm och i sommar har de premiär.

– De som var motsträviga var mestadels de som inte bor här som vill att vi ska ha kvar vildmark, men vi som bor här i bygden tycker att vi måste dela med oss och få fler att komma hit. De som bor i stuga kanske inte vill ha turister, men åsikterna är ju väldigt delade om det, säger Sven-Åke Persson.

Läs även: Grävmaskin länsades i Fönebo

Sven-Åke Persson har tidigare tillfälligt ägt Björsarv camping i Svågadalen och är ägare i tre olika företag, men vill nu ha ett ombyte i vardagen och satsar därför på att öppna ett kafé, stuguthyrning, motionsmöjligheter och familjeaktiviteter.

Sven-Åke Persson har mycket att stå i nu innan öppningen.

– Det är för lite tid för dygnet att hinna med alla planer just i år, men kaféet kommer öppnas och sedan några stugor för uthyrning, säger Sven-Åke Persson och fortsätter:

– Tanken är att man kan ta en kaffe och fika, sätta sig på terrassen och drömma sig bort lite, säger Sven-Åke Persson som kommer kalla kaféet Drömbacken.

Läs även: Det här händer i juni, juli och augusti – din guide till Sommarhälsingland

Kaféet kommer ha hembakat bröd och vissa stugor ska hyras ut, medan andra säljs som fritidshus. Och trots att uppstarten inte vart så snabb som förväntat, så är Sven-Åke Persson fortfarande full av energi.

– Man måste ju göra något som är kul för sig själv också, innan har man byggt för andra. Hus är i första hand planen, men även de som inte har hus här ska kunna komma och fika, säger Sven-Åke.

Dellendröm har tre stugor som alldeles strax är klara, men det finns mer att vänta sig framöver.

Innan har de arrangerat motionsspår och skidspår i området - att röra på sig och uppleva naturen är en del av planen för detta område.

– Det var uppskattat att ha skidspår, vi ska spinna vidare på motion. Tanken är att detta ska vara en plats för alla, i alla åldrar, säger Sven-Åke Persson

Läs även: IT-ingenjör tar över Strömbacka Brukscafé: "Jag kör så det ryker"

Bredvid finns en camping, ett spa och närmast ligger badstranden.

– Jag ser inte campingen och det som ligger runtom som konkurrenter, utan vi kompletterar varandra och kommer tillsammans kunna dra hit folk, säger Sven-Åke Persson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!