Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han skapar nytt av gammalt

Markus Färlin skapar nya möbler av återvunnet trä i sin verkstad hemma i Bjuråker.

Där använder han gammalt material för att skapa liv och känsla i nya möbler som han bygger.

Ett av de senaste projekten är ett platsbyggt skåp i ett av rummen i det nyköpta huset. Hans plan är att bygga fler skåp för att få bra förvaring. Materialet till sina möbler får han bland annat från gamla hus som ska rivas och plankor som legat på någon gammal loge.

– Jag tycker att gammalt trä ger karaktär och gör att det känns hemtrevligt, säger Markus Färlin.

Markus Färlin driver företaget Åldrat Trä sedan i höstas. Han ingår i ett kollektiv och har sina möbler till försäljning på Stenegård i Järvsö. Men verkstaden har han hemma på den nyinköpta gården i Norrlia, Bjuråker.

Läs också: Kreativt kaos hos Kulturkossan

Familjen flyttade in för ett par veckor sedan. Ett av uthusen har fått bli verkstad och Markus Färlin har redan satt upp nya väggar av gamla plankor och byggt ett stort förvaringsskåp i verkstaden.

Läs också: Snickaren som tar till det gamla

Ett gråmålat får som han har täljt står på en av arbetsbänkarna. Lutade mot väggen står några julprydnader som Markus Färlin har tillverkat. Han tycker om att vara kreativ och blir glad av att skapa möbler.

Jag har alltid varit intresserad av gamla möbler. Jag är uppvuxen på auktioner.

Han har ingen utbildning inom området, utan han skapar möblerna utifrån sitt egna huvud.

– Jag vill att det ska vara en gammal möbel, men på ett nytt sätt. Jag hoppas kunna försörja mig på det här i framtiden, men än så länge är det en hobby, säger Markus Färlin.

Läs mer: Behåll de gamla möblerna