Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han siktar på seger

– En pallplats skulle kännas som seger!
Anders Banger kör Ostsee Rally i Tyskland i helgen –och har siktet ställt snäppet lägre än det som normalt brukar vara fallet…
– Ja, hela tävlingen körs ju på asfalt. Inte mitt favoritunderlag precis, berättar han före avresan söderut.

Annons

Ostsee Rally ingår som årets tredje deltävling i Volvo Original Nordic West Euro Cup. Banan omfattar 13 sträckor om totalt 14 mil med centra förlagt till Oldenburg, fem mil utanför Puttgarden.

Anders Banger är regerande mästare i Svenska Rallyserien men har ringa erfarenhet av tävlande utomlands. På is och grus är han en mästare –på asfalt en novis.

– Körde Flygstadenrallyt i Söderhamn för tre år sedan och sa ”aldrig mer asfalt”. Underlaget kräver en speciell körteknik och det är inte många som behärskar den här i landet, förklarar Anders.

Förberedelserna kunde förstås också ha varit bättre.

– Dels har jag legat sjuk, dels har bilen krånglat. Det tog mig två dagar konstatera att bränsleregulatorn var trasig. Då hade vi hunnit byta det mesta i övrigt, suckar han.

Men Anders är luttrad efter många år i rallybranschen. Han vet att det kostar blod, svett och tårar i garaget om man skall nå någon vart.

– Jag har i alla fall en stab med mig till Tyskland som heter duga. Förutom kartläsaren Tomas Waldenström får jag hjälp av en proffsmekaniker från Mitsubishi, plus att kompisen Per Andersson ställer upp!

Ovanan vid asfalt är inte det enda som ligger 36-åringen från Arbrå i fatet. På kontinenten skriver man egna noter (detaljerad beskrivning av vägen), något som inte förekommer i Sverige.

- Hela fredagen ska vi köra banan och föra anteckningar. Och det är viktigt att dessa stämmer till punkt och pricka när vi sedan kommer 160-170 kilometer i timmen, säger Anders.

Apropå hög fart. Här finns i alla fall ett plus:

– Jag trivs när det går fort och är inte rädd. På de snabbare av sträckorna tror jag vi kan köra ifrån tyskarna, avslutar Anders.

KURT ELIASSON