Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han samlar Delsbofolket

Kjell Ekelöf är Dellenbygdens kulturstiftelses stipendiat 2011. Just nu arbetar han med att kartlägga Delsbos befolkning.

Kjell Ekelöf bor i sitt föräldrahem på gården Svala, vilket förklarar smeknamnet Sval-Kjell.

Vid vårt besök leds vi ganska snabbt upp till övervåningens arbetshörna. Han visar diplomet och tycker det känns lite märkvärdigt att han fick stipendiet trots att det är mest här, under snedtaket vid sin dator, han har hållit till.

- Jag trodde man måste synas lite. Men det är roligt att så många verkar tycka att det jag gör är viktigt, säger han.

I stiftelsens motivation står det att Kjell under åren har levererat ovanligt många artiklar om speciella personer från bygden som levde på 1600-, 1700-, och 1800-talen. Han har också skrivit i Dellenmagasinet och Delsbo-Kjolen, samt gett ut en faktaspäckad artikel i bokform 1996: Måleri i Delsbo och Arbrå 1748–49.

Men det arbete som sysselsätter honom för tillfället ligger i datorn. Det började för många år sedan med att han listade varenda soldat som tillhört Delsbo kompani mellan åren 1682 och 1904. Det resulterade i en databas med 6 000 poster som berättar om soldaternas liv och leverne.

När han kände att det arbetet "gått i stå", började han med ett personregister över folket i Delsbo. De äldsta uppgifterna kommer från människor födda på 1500-talet och nu har han kommit en bra bit in på 1800.

- Häromdagen la jag in en person född 1898 och tänkte: Oj, det där vet jag ju vem det är! Det var då jag bestämde mig för att sätta en gräns på det hela. Jag slutar vid mitt eget födelseår – 1945.