Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han pluggar rymdteknik

Olov Engström, 16 år, från Ljusdal, har flyttat till Kiruna för att gå rymdteknikprogrammet med vinteridrottstillvalet.

Rymdgymnasiet är en friskola som erbjuder två program: Rymdvetenskap och Rymdteknik, båda med riksintag. Olov valde att gå på rymdteknikprogrammet för att han tyckte att det är en bra och bred utbildning, och med VIG så passar det honom perfekt då skidor är hans största intresse. Olov började åka skidor när han var tre år gammal, och han var med i sin första tävling när han var runt tolv, tretton år.

Jibbat har han gjort i cirka fem år. Jibbing är ett ganska brett begrepp som innebär bland annat park-åkning, där man till exempel åker utför och gör trick i hopp och på räcken. RT-programmet handlar i första hand om rymdteknik, men rymdgymnasiet har tillstånd att bedriva Nationell Idrottsutbildning (NIU) i skidor, vilket gör att de som valt att även gå VIG med hjälp av tränare som har flera år av erfarenhet av idrotten på proffsnivå får goda möjligheter att nå en högre nivå inom idrotten.

Olov hade väldigt höga förväntningar när han först kom till Kiruna, och de blev överträffade ganska omgående.

– Jag går med likasinnade människor med samma intressen, samma tänk och till och med samma musiksmak! Det känns som att allt fallit på plats, säger Olov.