Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han Kang vann Bookerpriset

Den sydkoreanska författaren Han Kang vinner det prestigefyllda litteraturpriset Man Booker International Prize för sin roman "The vegetarian", rapporterar BBC.

Juryn var enig i sitt beslut och jurymedlemmen Boyd Tonkin kallar Han Kangs roman för "oförglömligt kraftfull och originell".

– Denna kompakta, enastående och besvärande bok kommer att ligga kvar länge i medvetandet och kanske även i drömmarna hos läsarna, sade Boyd Tonkin när vinnaren presenterades vid en ceremoni i Victoria and Albert Museum i London, enligt BBC.

"The vegetarian", Han Kangs första bok som översatts till engelska, gavs ut i fjol och handlar om en kvinna som har slutat att äta kött för att rensa sitt sinne och "förkasta mänsklig brutalitet".

Han Kang föreläser i kreativt skrivande vid konstuniversitetet i Seoul och har efter "The vegetarian" skrivit "Human acts", som gavs ut tidigare i år.

Övriga nominerade till priset var italienska Elena Ferrante, turkiske Nobelprisvinnaren Orhan Pamuk, kinesiske Yan Lianke, Robert Seethaler (Österrike), och José Eduardo Agualusa (Angola).

Han Kang och den brittiska översättaren Deborah Smith delar på prissumman 50 000 brittiska pund, motsvarande nästan 600 000 kronor.

NOMINERADE TILL PRISET

José Eduardo Agualusa: "A general theory of oblivion"

Elena Ferrante: "The story of the lost child"

Han Kang: "The vegetarian"

Yan Lianke: "The four books"

Orhan Pamuk: "A strangeness in my mind"

Robert Seethaler: "Ett helt liv"

Fotnot: Boktitlar på engelska om de inte finns på svenska.