Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kan tvingas lämna landet

Flickvännen och vännerna vädjar om att han ska få stanna.

Annons

För två år sedan flydde Abdallah Hassan Askar, då 13 år, från oroligheterna i Jemen. En familjemedlem hade tidigare blivit hotad och tvingats på flykt och hans mor fruktade att Abdallah stod på tur om han inte flydde. Målet blev att starta ett nytt, säkert liv i Sverige.

Det var i princip sista gången han hade kontakt med sin familj i Jemen. I dagsläget vet han varken var hans mor befinner sig eller om hon fortfarande lever.

Sedan drygt ett år tillbaka bor Abdallah Hassan Askar i ett familjehem i Bollnäs, studerar på högstadiet på Granbergsskolan, spelar fotboll och drömmer om att en dag bli pilot. Han har även hittat kärleken.

Men hans dröm om ett liv och en framtid i Sverige riskerar att rasa samman. I början av april fick han ett tredje och sista avslag på sin uppehållstillståndsansökan.

Beskedet har tagit hårt för Abdallah. Nu fruktar han för vad som kan hända om han tvingas tillbaka till Jemen.

– Om jag åker tillbaka kan jag bli dödad. Jag har ingen framtid där, säger Abdallah Hassan Askar.

Om han skulle behöva åka tillbaka till sitt hemland väntar troligtvis barnhem, eftersom han inte lyckats få tag på några släktingar.

– Det känns så kontigt och fel att han har fått vara här så länge, lärt sig språket och fått ett liv, och så ska han tvingas åka tillbaka, säger flickvännen Isabelle Nylander.

Ammi Stenberg, som Abdallah bor hos, berättar att de var förberedda på avslag.

– Men in i det sista har vi hoppats på ett annat besked, säger hon.

Om inte deras nya vädjan om att Abdallah Hassan Askar ska få stanna i Sverige får gehör hos Migrationsverket måste han lämna landet den 10 juni.

Om han inte återvänder självmant kommer Migrationsverkets återvändararbete fortsätta.

– När det handlar om ensamkommande flyktingbarn finns det tydliga rutiner att arbeta efter och Migrationsverket sätter inte ett barn på ett plan utan att ha säkerställt att det finns ett ordnat mottagande i hemlandet, säger Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds.

I avslagsbeslutet skriver Migrationsverket att de svåra förhållandena i Jemen inte nödvändigtvis innebär att alla som kommer därifrån har rätt att stanna i Sverige. Verket anser även att inga direkta hot har riktats mot honom, utan enbart mot en annan familjemedlem.

Barn kan emellertid beviljas uppehållstillstånd även vid mindre allvarliga omständigheter. Migrationsverket anser dock att Abdallah Hassan Askars situation inte uppfyller de kriterierna. Vidare skriver de att en högre levnadsstandard i Sverige inte per automatik innebär att han kommer ta skada för att han återvänder till sitt hemland.

Abdallah Hassan Askars, hans värdfamilj och hans vänner är dock av annan åsikt och kommer att mobilisera för att han ska få stanna i Sverige.

– Om vi kan peka på några nya omständigheter finns det en liten chans att han får stanna, säger Isabelle Nylander.