Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kan Ljusdal bäst

Efter en hård kamp, många frågor och nästan lika många rätt har Ljusdals bästa köpingkännare utsetts. – Jag har kanske lite gratis eftersom att jag jobbat som lantbrevbärare, sa vinnaren.

Vet du när Ljusdal fick sin första likbil, vem polisen tidigare tog hjälp av vid utryckningar och viken illegal verksamhet som huserade i det gamla mejeriet? Det var några av de 15 frågor som i finalen avgjorde vem som är Ljusdals bästa köpingkännare.

För fjärde året i rad anordnade Den oberoende kommittén för främjandet av Ljusdals municipalsamhälles framskridande tävlingen bildgåtan, Det hvar på köpingen.

Ett antal personer har sedan första advent och fram till och med sjunde januari letat efter utvalda kännetäcken på byggnader i köpingen. Efter antalet rätt i den tävlingen utsågs sedan tio finalister som under lördagen fick i uppgift att svara på frågor om Ljusdals historia och på så sätt göra upp om den ärofyllda titeln.

– Syftet med arrangemanget är att väcka intresse för Ljusdals historia och locka ut folk på köpingen, säger David Olsson, en av arrangörerna.

Spänningen bland åskådarna, som tagit sig till Förvaltningshuset, steg då Jan Hedman och Maj-Siri Östberg delade ledningen med elva rätt vardera. Efter utslagsfrågan stod slutligen, den före detta lantbrevbäraren, Jan Hedman som vinnare.

– Jag har kanske lite gratis eftersom att jag jobbat som lantbrevbärare och åkt runt mycket, men det här handlar om lite kunskap och mycket tur, sa han efter segern.

Än så länge har ingen genom åren kunnat försvara förstaplatsen, men för Jan Hedman var detta andra gången han lyckades ta en plats på prispallen.

– Första året som detta arrangerades kom jag faktiskt på en delad andraplats, sa han.

Nu laddar han inför det kommande årets tävlingar.

– Det här är roligt. Dels att leta efter platserna men även frågesporten, så det blir nog att jag är med fler gånger.