Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kan det mesta om gifter

Rikard Åsgård kan titulera sig filosofie doktor i toxikologi.

Toxikologi betyder läran om giftiga ämnen och dess verkan på levande organismer.

Rikard Åsgård påbörjade sin forskarutbildning i ämnet redan 2003, men hade några års uppehåll då han arbetade med just toxikologi på AstraZeneca och med nutrition på Livsmedelsverket.

Rikard Åsgård flyttade till Stockholm 1996, vid 31 års ålder, för att börja på biologlinjen på Stockholms universitet.

– Då hade jag redan fått mitt första barn, Simon. Jag läste till biolog, med inriktning mot nutrition (näringslära) och toxikologi, säger han.

Rikard Åsgård fick jobb på Karolinska Institutet i Huddinge 2002, där han påbörjade sin forskarutbildning och där han 2008 presenterade en licentiatavhandling.

För två år sedan återupptog han sina forskarstudier vid den farmaceutiska fakulteten i Uppsala.

Och för drygt en månad sedan blev han färdig filosofie doktor i toxikologi. Hans avhandling innehåller fem vetenskapliga artiklar.

I två av artiklarna visade han att patienter med typ 2-diabetes kunde sänka riskfaktorn oxidativ stress (en farlig typ av stress) på DNA genom att äta mer frukt och grönsaker.

Däremot gick det inte att uppnå samma resultat genom att äta kapslar med 20 olika antioxidanter, som finns naturligt i frukt och grönsaker.

– Det verkar som att kosten kan motverka oxidativ stress men inte kapslar innehållande samma antioxidanter, vilket är intressant, säger han.

De tre andra artiklarna visade effekter av antioxidanter på DNA och visar olika mekanismer bakom oxidativ stress och mutationer.

– Sammantaget visar avhandlingen intressanta samband på områdena kost, kosttillskott, oxidativ stress och diabetes, säger han.

Vad framtiden bär med sig återstår att se. Rikard Åsgård har sökt forskningspengar för en post-doc tjänst och om han beviljas det kommer han att kunna forska vidare på sitt område i ytterligare två år.

– I annat fall söker jag även arbete på myndigheter och departement, säger han.

Rikard Åsgård är född i Täby, Stockholm. Familjen flyttade till Bollnäs när han var 13 år gammal.

Efter högstadiet på Gärdesskolan läste han fyraårig teknisk linje på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, varav det sista året i Gävle.

Några gånger per år återvänder Rikard och hans familj till Bollnäs för att hälsa på hans föräldrar Per och Gun-Britt.

– Barnen tycker att det är så roligt att komma till Bollnäs och träffa farmor och farfar. Sen är det ju så vackert uppe i Hälsingland, speciellt på sommaren, säger Rikard Åsgård.