Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hyllar Hälsingland: "Det finns så mycket här som är så otroligt vackert"

Musikalisk, hemmakär och naturälskare är tre ord som beskriver Mikael Ivarsson från Edsbyn väl. Samtidigt är de givna nyckelord till hans nyskrivna låt, som är en hyllning till Hälsingland.

49-årige Mikael Ivarsson från Edsbyn stod på scen med eget material för första gången 2010. Debutalbumet som soloartist kom för två år sedan. Nu har han färdigskrivet material för ett album till och har just släppt singeln Hälsingevår, där han beskriver Hälsingland med en stor portion naturlyrik.

– Det är min "take" på Hälsingland, min synvinkel. Det är mycket från mina trakter i Edsbyn kring Voxnan som märks i texten.

Låten är skriven i Edsbyn, inspelad i Ljusdal och mastrad i Bollnäs. Mikael Ivarsson skrev Hälsingevår som en slags hyllning till skogen, havet och hembygden.

– Det finns så mycket här som är så otroligt vackert. Från myrarna vid Hamra nationalpark och längs med Ljusnan ut till havet, det är otroligt vad mycket det finns på vägen.

De reaktioner han har fått på låten har varit genomgående positiva, berättar Mikael Ivarsson:

– Den lilla skara den har spridit sig till har jag fått väldigt bra betyg från. Framförallt för texten, vilket jag tycker känns roligt. Texterna är det viktigaste för mig, det är själva grunden när jag sitter med gitarren och skriver.

När det gäller den musikaliska delen vilar Mikael Ivarsson tryggt i visan, men han tar även intryck av dagens artister.

– När jag först började skriva egna låtar så var det visor, och då var Dan Andersson förebilden. Jag har läst mycket av honom och spelat hans tonsatta verk. Sedan började jag skriva eget material så smått. Lars Winnerbäck är väl min främsta nutida influens, Neil Young är en annan. Men jag influeras av väldigt mycket annat också.

Låten finns redan på Spotify och Itunes och snart släpps den med ett "hälsingebildspel", signerat fotografen Kent Backeby, på Youtube – men redan nu finns låten och bildspelet på helahälsingland.se.

När ett nytt album kan bli aktuellt vet inte Mikael Ivarsson i nuläget.

– Materialet har jag klart, men det behövs ju pengar till inspelningen också. Annars repar jag med bandet just nu och vi håller på att leta spelningar, det är inte det lättaste men vi försöker i alla fall. Så det är väl fokus på det, att få spela.

I bandet ingår Hasse Andersson (Ola & Potatisarna) Jörgen Andersson (Bloodbound bland annat) och Daniel Granberg (lillebror till Charlie Granberg i Hellsingland Underground). Daniel är också den som producerar musiken. En annan musiker kring Mikael Ivarsson är Rolf Berg, som medverkar på inspelningen av Hälsingevår.

Mikael Ivarsson säger att Edsbyn och Hälsingland sitter djupt rotat i själ och hjärta hos honom.

– Ja, jag är nog ganska hemmakär. Och det är väl därför jag har blivit kvar här i Hälsingland hela livet.

Lyssna på Hälsingevår och se hela bildspelet här: